úterý 17. června 2014

Analfabetka, která uměla počítat

Pamatujete si na toho dědulu, který vylezl z okna, a zmizel? Pokud ano, vůbec se nedivím. Mně osobně se ta kniha více než líbila. A zjištění, že stejný autor napsal další příběh, bylo potěšující. Tak nějak jsem tušil (a trochu i doufal), že mě nezklame. Stoletého staříka jsem přečetl jedním dechem. Smál se, byl překvapený, pak se zase smál. Takový kolotoč pocitů. A přesně ten se opakoval i u analfabetky. I když se možná nějaký ten vtípek zdál povědomý, stále to mělo ten náboj. Autor má talent navést hlavní postavy do neuvěřitelných situací. Další kniha, u které nebudete mít klid, dokud ji nedočtete. A až se tak stane, budete se poohlížet po nějakém pokračování.



Nombeko je obyčejná dívka s neobyčejnou prací. Vynášení latrín není sice lukrativní, zato ale velmi přínosné povolání. Nebýt takových vynašečů, co by se asi stalo? To si můžeme pouze domýšlet. Naštěstí. Nebude to ale trvat dlouho a Nombeko se změní život od základu. Začne to tím, že se naučí správně používat nůžky, zamiluje se do čísel a dokáže si spočítat, že jí bude lépe kdekoliv jinde, než tam, kde se právě nachází.

Na jiné straně zeměkoule se zatím schyluje k velkému setkání, které ale nedopadne tak dobře, jak by si dotyčný přál. Proto přijde na řadu pomsta, která se potáhne přes generaci. Naštěstí bude mít i tato mince dvě strany. Jihoafrická Republika, Švédsko, králové, premiéři, statek, traktory, brambory a analfabetka, která uměla počítat. To všechno se dá stihnout na přibližně čtyř stovkách stránek. Když si k tomu připočtete jeden velký plechový problém, který má tendenci na sebe přitáhnout pozornost těch největších idiotů, máte to kompletní.


Svižná, napínavá a zábavná. Takhle bych shrnul četbu analfabetky. Pokud ji budete číst někde ve společnosti, ujistěte se, že nikomu nevadí vaše pohihňávání. Pokud ji budete číst o samotě, hlídejte si čas. Jak se jednou začtete, budete to chtít dokončit.

Hodnocení: 5/5

Jonas Jonasson, Analfabetka, která uměla počítat, nakladatelství Panteon (rok vydání 2014, orig. 2013), počet stran 414


6 komentářů:

  1. Hodnotila jsem ji uplně stejně, byla jsem z ní nadšená :)

    OdpovědětVymazat
  2. nějak nechápu to s tím plechem ale to nejspíš pochopím až si přečtu knížku že :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle knížka je naprosto úžasná, četla jsem jí nedávno a byla jsem z ní hrozně nadšená. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já se chystám teprve na Staříka, ale tak asi by i Analfabetka měla dostat šanci :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Staříka i Analfabetku se chystám a podle recenzí se těším :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zatím jsem v půlce (mám audio knihu) a strašně se mi líbí. Staříka si dám potom..:D

    OdpovědětVymazat