čtvrtek 3. července 2014

Černá cesta

Diablo. Slovo, které má více než jeden význam. Všechny určitě hned napadne známá (a velmi dobrá) počítačová hra. Ať už máte na mysli jakýkoliv ze tří dílů. S tím pak souvisí i postava Diabla, který tam figuruje. A v neposlední řadě jde taky o knihy. Když jsem si před dvěma lety o prázdninách kupoval první díl Války hříchů, nevěděl jsem, jakou závislost to rozjede. Teď už máme doma prakticky všechny knihy, které jsou v češtině dostupné. Je to škoda, protože číslo sedm není až tak vysoké. Uvidíme, jestli se někomu bude chtít překládat Demonsbane. Osmička by byla hezčí. A teď už ke knize, kterou jsem četl jako poslední. I když je to třetí díl ze série, nenavazuje na díly předcházející. Jedná se o samostatný příběh. A má co nabídnout.



Mohl bych si stěžovat, že tam jde zase o démony. Ale to bych si taky mohl otevřít hubu na Pána prstenů, že tam jde o prsten a být naštvaný na sérii Zabíječů, že vlastně pořád jen zabíjí. K Diablu démoni patří, takže pokud to neskousnete, nepouštějte se do toho. Tentokrát jde o návrat jednoho starého známého démona, který má ze světem lidí nevyřízené účty. Cíl mise? Ovládnout svět, zotročit lidstvo a mít neomezenou moc. Prostě klasický sen průměrného démona. Sice se to trochu liší od postavit dům, zasadit strom a zplodit syna, ale určitá podobnost zde je. Každý má své sny a kdo jsme my, abychom je soudili?

Autor si v příběhu hezky pohrál s postavami. Ať už jde o záporáka nebo klaďase, oba si projdou velkou změnou, zažijí perné, ale i světlé chvilky a budou za to odměněni. Každý jiným dílem něčeho jiného, ale spokojení by měli být oba. Aspoň v tu chvíli, kdy se jim daří. Jeden má averzi k církvi, která ho vychovala, druhý k otci, který ho nevychoval. Celková nespokojenost se svým mládím vyústí k nalezení sebe sama v produktivním věku. S démonem v jeskyni nebo s flaškou vína na ulici. I tak se dá hledat.


Nebojácní muži se budou vrhat vstříc nebezpečí, bojácnější vstříc teplému krbu. Démon ale rád trhá hlavy všem, takže se neschová nikdo. A když své úsilí ovládnout svět skryje za zázraky, které lidem pomáhají, prokoukne to málokdo. Církev byla vždy přesvědčivým nástrojem. A je úplně jedno, jestli tu je tisíce let nebo vznikla předevčírem, pokud má co nabídnout. Na začátku tuctový příběh, který je ale netuctově napsaný a ještě je k němu přidáno pár věcí, které ho nakonec dělají originálním. Přidejme k tomu svět Sanctuary a už nám nezbývá nic jiného, než si knihu v klidu vychutnat (ať už v nebezpečí nebo u teplého krbu).

Hodnocení: 4/5

Mell Odom, Diablo: Černá cesta, nakladatelství Fantom Print (rok vydání 2003, orig. 2001), počet stran 378

2 komentáře:

  1. O této knize (a sérii) slyším poprvé, ale zní to dobře! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celá ta série nemá chybu, opravdu mohu jen doporučit. :)

      Vymazat