pátek 2. prosince 2016

Ú. P. V. O. - Univerzální stroj

Smrt je všudypřítomná. Nevyhýbá se nikomu, na každého jednou dojde. Dříve či později. Pokud je to později, vyrovnává se s tím lépe. Nebo je to spíše pochopitelné. Dává to smysl. Když si odmyslíme, že smrt jako takovou ještě nechápeme úplně. Když ale někdo umře dříve, nečekaně, ať už je to nemoc nebo nehoda, bolí to o to více. Agenti z úřadu paranormálních jevů se se smrtí setkávají pořád. Proto pro ně nachystala něco speciálního. Položila otázku, kterou se budou snažit zodpovědět a vyřešit. Může umřít někdo, kdo nebyl naživu? A pokud by ho chtěli vrátit zpět, kam jít? Záhrobí je plné lidí, kteří kdysi žili své životy. Ale co Roger, kde může být on?



Protože návrat kamaráda je teď to nejdůležitější, před čím agenti stojí, jdou do toho naplno. Chytají se každého stébla, které se objeví. Proto se taky brzy vydáváme hledat knihu, která je dávno považována za ztracenou. V ní by nějaké vodítko k Rogerovi být mohlo. Nic ale není zadarmo, jak se později dozvídáme z toho, kdo a kde knihu drží. Při procházení sběratelovými sbírkami se vám bude tajit dech, který vám bude vzápětí chybět. Pomohou vám znalosti historie, protože peníze opravdu nejsou všechno. Ale jakkoliv je tento výlet do srdce sběratele zajímavý, tak to pořád není všechno.


Zbytek party se sejde a vypráví si strašidelné příběhy. Až na to, že nesedí u táboráku, ale na velitelství, a že ty příběhy nejsou jen strašidelné, ale taky se všechny doopravdy staly. Střetává se tu několik dějových linek, každá postava zjevuje své tajemství, nějakého strašáka z dětství či mládí. A všechno se to týká smrti. Dojde dokonce i na příběh s Hellboyem. To všechno se děje zároveň se snahou získat tu tajemnou knihu a zkusit Rogera dostat zpátky mezi... mezi živé. Univerzální stroj je plný emocí, ať už vzteku, lásky či hněvu.


Ú. P. V. O. je už dávno uceleným příběhem, ve kterém vše začalo Žabím morem. Čím dál tím více se seznamujeme se samotnými postavami, které tvoří páteř celého vyprávění. Ne vždy na sebe chtějí všechno prozradit, ale i z těch střípků, co zatím máme, se můžeme odrážet. Agenti Ú. P. V. O. nejsou jen spolupracovníci. Je to rodina, která nedávno přišla o jednoho z nich. Budou dělat vše pro to, aby ho zachránili, vrátili zpět. A jako správní zachránci se nikdy nepozastaví nad tím, co by chtěl ten dotyčný. Roger.

Hodnocení: 100%

Mike Mignola, John Arcudi, Guy David, Ú.P.V.O: Univerzální stroj, vydalo Comics Centrum v roce 2016, překlad Jan Kantůrek, 144 stran.


Sérii Ú.P.V.O. si můžete zakoupit přímo na eshopu Comics Centrum.

Žádné komentáře:

Okomentovat