pátek 1. ledna 2016

Dixit

Program na poslední den roku byl jasný. Pobavit se, zahrát si nějaké hry, mrknout na film a prostě celkově to v klidu oslavit. Protože ne všichni účastníci jsou ale tak velcí fandové fantasy, bylo třeba se podívat i po nějaké jiné deskové hře, než je například Zaklínač či Summoner Wars. Výběr padl na Dixit, kterou už naši známí hráli a doporučovali ji. Tak se hra den před silvestrem koupila a další den měla premiéru. Aspoň pro nás.




Po Hře o trůny a Zaklínači to byla velká změna. Dlouho jsme nehráli nic jiného, Dostihy a sázky máme v šuplíku už nějaký ten rok, protože euforie z vlastnění koně Napoli nás dávno přešla. Dixit je velmi jednoduchá hra pro 3-6 hráčů, u které hodně záleží na tom, jakou mají vaši protivníci fantasii a smysl pro humor. Dixit totiž obsahuje různé množství karet s kresbami, které mohou vyjadřovat prakticky cokoliv, co v tom hráč uvidí. Vypravěč řekne slovo, větu, báseň či příběh o tom, co jeho karta vyjadřuje a počká. Ostatní si srovnaní v ruce karty (mají jich šest) a v hlavách myšlenky (tam je počet relativní). Která jejich karta podle nich vyjadřuje co nejpřesněji vypravěčův popis, tu mu podají.


Vypravěč potom rozdá karty na stůl a ostatní můžou začít hádat, který obrázek je ten, co tam dal právě on. Po tom, co všichni označí jednu kartu za správnou, proběhne vyhlášení a bodování výsledků kola. Když uhodnou všichni, je to špatně. Když neuhádne nikdo, taky špatně. Je třeba zvolit zlatou střední cestu, pokud chcete vyhrát. I když nejste vypravěč, můžete zmást svou vlastní kartou ostatní tak, že ji zvolí místo té pravé karty. A body jdou do kapsy vám. Takhle to jde pořád dokola, vypravěč se střídá po směru hodinových ručiček a každý má tak možnost hádat i říkat indícii.


Dixit je hrozně jednoduchá hra. K pochopení vám bude stačit pár minut, protože tam opravdu nejde o nic složitého. Má to rychlý spád, kolo za kolem a po vyčerpání všech karet (nebo třeba do čísla 30) hra končí. Systém bodování je závislý na tom, kdo co uhádne a komu. Je vtipné zjišťovat, co vaši přátelé mohou vidět například v jednoduché kartě s babičkou. Nachystáno a složeno za pár minut, jedna hra má okolo 20-30 minut (hráno ve čtyřech). Pokud hledáte něco na odreagování, Dixit je výborná volba.

6 komentářů:

  1. Souhlasim, Dixit je skvela hra :) dostala jsem ji k svatku - rovnou rozsireni,takze jsem si zetonky a bodovaci arch vyrabela sama (a takybto podle roho vypada :-D) - a od te doby jsme to hrali nekolikrat :) ale asi to bude chtit dokoupit dalsi karty, po 4. hrani si karty jiz pamtuji a lide maji velmi podobne asociace u nekterych karet, a to pak je tipovani vypravecovy karty o dost jednodusi (a taky nudnejsi) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že čtvrtá hra už byla trochu stereotypní, ale stále zábavná. Plánujeme koupit i rozšíření, ať to pokračuje na stejné úrovni, jako to začalo. :) Plus body za to vytváření zbytku okolo. :D

      Vymazat
  2. Dixit je fakt super, až budu mít vlastní domácnost, určitě bych se nebála mít nějaké obrazy inspirované těmi kartičkami...jen koukám, že máte nějakou jinou verzi, tyhle karty neznám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My kupovali ten úplný základ, tak nevím. :D Ale jsou to povedené kartičky, super nápad na obrazy. :D

      Vymazat
  3. Tak já budu asi jediná, co o tomhle nikdy neslyšela. :D Ale vypadá to úplně skvěle, u nás se hrajou pořád dokola Activity a už to chce fakt změnu. Hlavně ty obrázky jsou úplně kouzelné. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle určitě zkuste, my se rozmýšleli mezi tímto a activity, ale na ty dojde později. :D A byla to dobrá volba.

      Vymazat