neděle 27. prosince 2015

Nic není svaté

Mezi spoustou severských detektivek (případně příběhy ze všelijakých ostrovů), je příjemná změna narazit na knihu, jejíž většina se odehrává na slunné a teplé Floridě. Nedávno u nás totiž vyšla v pořadí třetí případ Patricka Kenzieho a Angely Gennarové od skvělého Dennise Lehane. Je možné, že vám jméno nic moc neřekne. A co třeba Prokletý ostrov (Shutter Island, 2010, Martin Scorsese) nebo Tajemná řeka (Mystic River, 2003, Clint Eastwood)? Tady už by mohlo svitnou. Jejich předlohu napsal právě Lehane.


Přestože se jedná o třetí případ, kniha je samostatným a ukončeným příběhem, pro který nepotřebujete znalosti z těch předchozích. Je pravdou, že se sem tam objeví náznak něčeho, co by asi bylo dobré vědět, ale prakticky vše podstatné se vysvětluje v průběhu. Například proč Patrick a Angela pověsili řemeslo na hřebík. 

Změna nastává, když jim je nabídnut zajímavý případ, ve kterém figuruje i zmizení jednoho z nejlepších detektivů Bostonu. Kromě toho taky příslib hodně velkého balíku peněz za nalezení mladé ženy. To je nabídka, kterou nelze odmítnout.


Přirozeně se může ukázat, že vše sahá mnohem hlouběji, než by kdo čekal. Až k náboženské sektě s neuvěřitelnou mocí. Je možné, že i Patrick s Angelou selžou? 

Nic není svaté je rozhodně kniha, kterou by si neměl nechat fanoušek detektivek ujít. Naše hlavní dvojka je prostě svá, mají své přirození chování a na nic nehrají. Proto se do příběhu snadno a rychle začtete, najdete si své oblíbence i nesympatické lidské kreatury, kterým budete přát bolestivý výprask. A možná ho sem tam i dostanou.
Hodnocení: 75%

Dennis Lehane, Nic není svaté, nakladatelství Epocha (rok vydání 2015), překlad Petra Andělová, 360 stran.


Na stránkách nakladatelství Epocha si můžete přečíst ukázku.

Žádné komentáře:

Okomentovat