středa 19. srpna 2015

TOP 10: Kniha 1

Je těžké býti policista. V normálním světě to není žádný med, zákony většinou musí dodržovat hlavně oni a při výkonu služby jsou mnohdy znevýhodněni. Což potom, když máte být policistou ve světe, kde se vyskytují lidé se super schopnostmi? To je pak na pováženou, jestli ty prachy za to vůbec stojí. Ale náš komiks je úplná lahůdka. Tam mají zvláštní schopnosti úplně všichni. I ten nejzavšivenější bezdomovec může něčím disponovat. Jak teda probíhají různá vyšetřování? Těžce. Naštěstí i policisté mají každý to svoje, co jim při objasňování různých případů může pomoci.


Policisté z okrsku deset jsou tvrdá banda. Šéfuje jim něco jako Alík (mluvící pes s tělní protézou), v týmu pak mají nezranitelného šmoulu (Smax), hračkářku, elektrického Joa a nebo chlápka, který by se určitě kamarádil s Oldou Šetrhendem. A to pořád není všechno. Je jich tam opravdu dost, každá skupinka řeší nějaký případ a ty se v komiksu buď střídají nebo prolínají. Jen tak naznačím, že vražda v božském baru nebo případ slepého taxikáře jsou tam úplně normální.


Co se týče zloduchů, nepřátel, protivníků, zlých mimozemšťanů a jiné havěti... Té je tam opravdu dost. Mnohdy mohou svou formu měnit, je obtížné s nimi vyjít a když na to přijde, dokážou třeba pozvracet polovinu věžáku. A to dokáže zkazit minimálně celý zbytek dne kancelářskému oddělení, které v budově sídlí. I z řad civilistů se dá natrefit na opravdu zvláštní jedince. Chlápek, co se nafoukne pokaždé, když je ve stresu? A nafukuje se fakt hodně, ne jako váš mladší sourozenec, který nedostal hračku.


Celý tento svět naplněný super schopnostmi, ať už klaďasů nebo záporáků, funguje perfektně. Na kresbu jsem asi takový odborník, abych vám řekl, že mě ani trochu nerušila. Právě naopak, postavy jsou propracované a jejich využívání schopností je parádní. V komiksu je celkem dost textu, takže se připravte na trochu delší zážitek i ze čtení. Což není vůbec na škodu, přece jen to má hodně detektivní ráz. Nešetří se tu ale ani vtipem a vulgaritami. Za mě kurva dobrý.

Hodnocení: 5/5

Alan Moore, Gene Ha, TOP 10, nakladatelství BB Art (rok vydání 2003, orig. 1999), 206 plnobarevných stran.

Žádné komentáře:

Okomentovat