pondělí 13. července 2015

FURY MAX - Bůh ochraňuj válku

Znáte Čtyřlístek? Znáte. Tak tohle Čtyřlístek není. Dokážu si sice představit, že by ve Čtyřlístku MAX Bobík vytáhl nějakou silnější ráži a tomu zloději jablek rozstřílel mozek na mikroskopické částečky, ale to by mi pak úplně změnilo dětství. A Čtyřlístku by to možná zvedlo prodej. Ale to už odbočuji. Přesně tohle se totiž celou dobu děje v tomto komiksu. Když se v názvu objeví MAX, je to prostě masakr, který by se neměl dostat do rukou slabším povahám. Krev tu teče častěji než voda a lidský život tu má hodnotu asi jako deštné pralesy pro ropnou společnost.


Fury je ten týpek s páskou přes oko. Ten co má hodně velké slovo a nikdo vlastně nechápe proč. Je to ostřílený veterán z mnoha válek a ta se taky stala součástí jeho života. Proto se mu v moderní společnosti, kde se věci řeší spíše přes počítač, šmíruje se a vše má složitý algoritmus vyhodnocení, moc nelíbí. Shield se změnil, jsou nastaveny nová pravidla a jak by řekl Fury, tak to všechno stojí pěkně za hovno. Ale nezůstane u toho, protože Fury není jediný, komu chybí vzrušení z válečné vřavy.

A o tom to všechno bude. Furyho ruský protějšek (zjednodušeně řečeno), se chystá udělat něco, co změní dějiny. Dlouho nikdo neumíral pro vyšší dobro, dlouho se nezabíjelo jen tak, protože si to někdo vysoce postavený usmyslil. To je třeba změnit. A bude to hodně krvavá řežba. Ať tak či onak, Fury se do toho pustí se vší parádou. Může to vypadat jak chce, mu se válčení líbí. To jsou ty chvíle, pro které se narodil. Klid a mír můžou být fajn, ale časem se z toho všeho sluníčkování člověk stejně osype.


Pokud máte chuť si přečíst a prohlídnout něco, v čem dominuje červená barva, poslužte si. Fury má všechno, co má akční komiks mít. Prostřílené těla na cimprcampr, brutálního zloducha, který má vedle sebe brutální pravou ruku a taky drsnější dialogy, než na které jsme normálně zvyklí. MAX jede prostě na max, o tom žádná. A i když si třeba nebudete pamatovat o čem to bylo, jedno vám v hlavě zůstane. Hodně, ale opravdu hodně se tam střílelo a umíralo.

Hodnocení: 4/5

Garth Ennis, Darick Robertson, FURY MAX - Bůh ochraňuj válku, nakladatelství BB art/Crew (rok vydání 2009, orig. 2001), překlad Šimon Španihel, 136 barevných stran.


2 komentáře:

  1. Obecně mě MAXky baví o moc víc! Hlavně u Punishera. Nechápu jak tě napadlo přirovnání ke Čtyřlístku. :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to mnohem větší masakr, takže já jsem pro. A Punishera tu časem určitě najdeš taky. :D

      Vymazat