neděle 31. května 2015

Transmetropolitan: Zpátky v ulicích

O tomto komiksu jsem slyšel jen tak okrajově. Minimálně ten název si člověk zapamatuje. O čem je, kdo je hlavní postavou a proč je to sakra tak oblíbené, na to už jsem ale musel přijít sám. V té změti superhrdinů, nesmrtelných ranařů a dalších individuí je celkem příjemné najít něco normálního. Normálním tím myslím slavného novináře, který je pěkně nasraný, že se musí vrátit do práce. Bez nakopávačů moc dlouho nevydrží a pro své články si jde přes mrtvoly. Doslova.



Jménem Spider Jerusalem, tělem potetovaný a rozumem celkem přímočarý. Aspoň na první pohled. Kdysi dávno napsal slavnou knihu, chtěli po něm pět dalších, pak fanoušci, stres a deprese. Tak utekl tam, kde ho nikdo nebude otravovat. Jak se ukázalo, tak neutekl dost daleko, protože smluvní závazky vás podle všeho doženou, ať jste kdekoliv. Takže se Spider po pěti letech ocitá zpátky v ulicích.


Těch pět let bez nějakého společenského kontaktu jde celkem znát. Nic na tom nemění fakt, že doba značně pokročila, technika a věda zajistily spoustu zlepšováků, ať už se sprchujete nebo koukáte na televizi. Stará dobrá novinařina ale stále nevymřela. A Spider Jerusalem dělá jen tu starou dobrou novinařinu. Napsat o polovičních emzácích, kteří dostávají na budku, to je jen první meta. Ve špinavém a prohnilém městě se nápady na články hledají jednoduše. Obzvlášť, když máte pro strach uděláno.


Všechen ten chaos, špínu velkoměsta a zkaženost podtrhuje kresba komiksu. Spider Jerusalem vypadá jako těžce zdegenerovaná postavička, která má co dělat, aby se se změnou režimu nějak popasovala. Zvládne to ale celkem dobře, navíc nám k tomu napíše ještě pár slušných reportáží a navrch k tomu dostane asistentku, kterou se rozhodne trochu inspirovat. Transmetropolitan je výborná záležitost, protože řeší obyčejné věci v neobyčejném světě. A z pohledu novináře je to pak ještě zajímavější.

Hodnocení: 4/5

Warren Ellis, Darick Robertson, Transmetropolitan: Zpátky v ulicích, nakladatelství BB Art a Crew (rok vydání 2009, orig. 2007), překlad Darek Šmíd, 144 stran



Žádné komentáře:

Okomentovat