čtvrtek 16. dubna 2015

Goon 3: Samej průšvih

Kdybych se Goona zeptal, nakolik bude mít cenu psát recenzi na třetí díl jeho komiksu, asi by mi jedna přiletěla. Frankie by to pak dořešil svou kudlou do voka a bylo by vystaráno. Je přece jasné, že kdo četl první a druhý díl, ten třetí mít prostě musí. A nepotřebuje k tomu žádnou recenzi, článek ani jinou formu pochlebování. Ale teď čistě mezi námi, stejně tu něco málo napíšu. Nejen že mě názor Goona a Frankieho v tomto nezajímá (protože psaní recenzí je prý ztráta času, radši zabíjet zombie), ale tato kniha si to prostě zaslouží.



Tady už to není o tom, že nemusíte z předchozích dvou knih mít žádné znalosti. Když do ruky berete třetí knihu, tak vězte, že už to nebude jen další z těch rychlých dobrodružství, kterých bylo v prvních dvou dílech plno. Ano, tato kniha je zase povídková, ale spousta věcí už tam navazuje a je třeba vědět, jak se věci mají. Protože se zde dostáváme do bodu, kdy Goon už dávno není jen nějaký komiks, který se "dobře čte". Tady začíná plnohodnotný vztah čtenáře a díla, které se bude dál rozvíjet. Postavy jsou nám už dobře známy (jak hlavní, tak vedlejší) a jasnovidný lachtan taky není nic nového. Tady už s rychlovkou na jednu noc neobstojíte.


Osobně jsem Goona v originále nečetl, ale člověk na internetu pochytí kdeco. Z různých zdrojů jsem se pak dozvěděl, že to nebude pořád jen taková sranda a pohoda. Přijdou zlé časy a můžeme jen hádat, jak to všechno jen dopadne. Nás teď ale musí zajímat to, že třetí pokračování Goona tuto sérii rozhodně neodepsalo, ba naopak. Je to opravdu silný impuls k tomu, aby se Goon dál překládal a dál vycházel. Ostatně je to jen a jen na nás.

Třešničkou na dortu je v tomto případě návštěva Hellboye. Nemyslete si, že tady bude panovat okamžité přátelství a svět si jednou zase přilepší o nějakého toho hrdinu. Paradoxně jsem ale příběh, kde se potká Hellboy a Goon posunul až na nižší příčku oblíbenosti. Goon je nejlepší za syrova, svůj a je jen jedna postava, která se mu může motat do života (a pod nohy). A tou je Frankie.

Hodnocení: 4/5

Eric Powel, Mike Mignola, Goon: Samej průšvih, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2015), překlad Hana Studeničová, 128 barevných stran.


Děkujeme nakladatelství Comics Centrum za poskytnutí komiksu k recenzi. Určitě se podívejte na kompletní produkci na jejich e-shopu. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat