pondělí 26. ledna 2015

Odemkněme si třetí díl!

Snad ještě nejste "přezámkovaní", protože to snad ani nejde. Všude je teď upoutávka na třetí díl, který si můžete objednat na oficiálních stránkách Comics Centrum. Žádná platba předem, prostě jen dáte vědět o tom, že ten komiks chcete. Ale přiznejme si, pokud jste Zámkem a klíčem nepolíbení, nečetli jste první dva díly, tak se asi těžko budete shánět po třetím. Proč taky. A právě proto je tu dnes takový speciál, který by vás měl přesvědčit o tom, že se vyplatí do této série investovat čas i peníze. První dva díly jsou ještě normálně v prodeji, takže to není nejmenší problém. Ale dost o tom, jak si tyhle knihy pořídit. Pokud opravdu budete chtít, způsob byste si našli, i kdyby tu o tom nebyl ani řádek.


Můj plán na dnešní den byl jasný. Vypracovat další otázky do fyziologie (krevní oběh - ten bude v prvním dílu ZK porušen hned několika osobám) a regulace dýchání (tam by se taky nějaký příklad našel). Abych si ale odpočinul a zároveň měl Zámek a Klíč čerstvě v paměti, rozhodl jsem se si je oba hezky znovu přečíst. Poslední čtení proběhlo asi před rokem, takže menší osvěžení paměti nemohlo být na škodu. Mám fantasy rád. Komiksy tohoto žánru zase až takové zastoupení na trhu nemají, takže bychom si je měli hýčkat. A ještě větší pozornost by měly dostat ty opravdu dobré. A Zámek a klíč do nich bezpochyby patří. Dílů je celkem šest a každý z nich má naprosto skvělou obálku. Dva z nich i skvělý obsah, to už je jisté. A ten zbytek se určitě od toho nadprůměru neodchýlí. Ostatně je jen na nás, jestli to budeme moci zjistit i v českém překladu.

zdroj: facebook.com/comicscentrum

Zámek a klíč 1 - Vítejte v Lovecraftu
„Ne, tomu nemůžeš rozumět, protože čteš poslední kapitolu příběhu, u kterého jsi nečetl začátek.” I takhle se možná budete občas cítit, protože se nikdo nebude obtěžovat s tím, vám vysvětlit, co se to ksakru děje. První díl je plný otázek proč, jak a kdo. Postupem času se tyhle věci začnou vyjasňovat, dáte si dohromady více souvislostí. A to jen proto, aby vás závěr příběhu přesvědčil o tom, jak to bylo zbytečné. Hlavní úlohu v tomto komiksu hraje rodina, která se přestěhuje za účelem úniku od problémů. Bohužel, jak už to tak bývá, na novém místě najdou problémů mnohem více. Tohle klišé je zde ale chyceno s grácií, takže se nemusíte bát nějaké rychlokvašky.


Už z názvu je jasné, co bude v příběhu hrát hodně velkou roli. Klíčů je celá řada, každý umí něco jiného a samozřejmě se najde někdo, kdo nějaký ten klíč bude chtít. K dosáhnutí svého cíle nebude používat slovíčka prosím, ani mohl bys. Jak překvapivé. Jsou totiž mnohem účinnější prostředky k ovládání lidí. Tohle všechno je vyobrazeno velice sympatickou kresbou, takže i když se budete dívat na prostřelenou hlavu, řeknete si, že to prostě stojí za to. Vítejte v Lovecraftu. Právě se vám otevřely první dveře.

Hodnocení: 4/5

Zámek a klíč 2 - Hlavohrátky
V prvním díle jsme mohli vidět pár klíčů v akci, ale pořád to byla jen ochutnávka. Existují klíče, s jejichž pomocí se můžete dostat do své hlavy, prohlídnout si své vzpomínky a třeba i odstranit strach. Moc se tento postup ale nedoporučuje, protože ztratíte schopnost se bránit před zlými lidmi. A zlých lidí je na světě dost. Ti vůbec nejkrutější si pak hrají třeba na vaše nejlepší kamarády. Když pak zkombinují moc klíčů, mohou udělat prakticky cokoliv. A vy, protože jim věříte, netušíte nic až do poslední chvíle.


V Hlavohrátkách je toho mnohem více z minulosti. Už to není jen slepá orientace v prostoru, ale jednotlivé díly skládačky do sebe začínají zapadat. Ve hře je mnohem více osob, ale pouhá hrstka má ponětí, o co tu vlastně jde. Klíče znamenají přístup k moci, vědění i k neskutečným schopnostem. Není se proto čemu divit, když při jejich hledání a získávání umírají lidé. Ať už bude vaším oblíbencem kdokoliv, moc si na něj nezvykejte. Kdo ví, kdy se pro něj otevřou ty poslední dveře.

Hodnocení 5/5

Joe Hill, Gabriel Rodriquez, Zámek a Klíč: Vítejte v Lovecraftu, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2011, orig. 2008), 168 stran.

Joe Hill, Gabriel Rodriquez, Zámek a Klíč: Hlavohrátky, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2013, orig. 2009), 160 stran.

6 komentářů:

  1. Achjo, já ty komiksy fakt chci :3 První díl už jsem četla, ale k tou druhému se ne a ne dostat.. objednám třetí a to mě donutí. :Đ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě do toho běž, nebudeš litovat. V knihovně vypadají krásně. :D :)

      Vymazat
  2. Prosím, dá se někdee sehnat druhý díl? :) Nemůžu na to přijít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, druhý díl je vyprodaný. Sehnat ho můžeš přes různé bazary, aukční stránky nebo možná i v nějakém antivariátu. Dobré je sledovat burzu na facebooku (Comics burza SK & CZ). :)

      Vymazat