úterý 5. srpna 2014

Putování za knihami - Valašské Meziříčí

Protože žijeme v době, kdy se vyplatí nakupovat na internetu, nechat si zboží poslat až domů a následně otevírat balíčky, chceme nějakým způsobem připomenout kouzlo malých, kamenných obchodů. V menších městech stále ještě fungují (i když by mě zajímalo jak dobře) klasické knihkupectví. Ve větších samozřejmě taky, ale tam je to už otázka velkých firem, které vlastní několik prodejen. O těch to dnes nebude. Jako první město jsme si vybrali Valašské Meziříčí, protože jsme tu na týden přijeli. A zanedlouho tu budeme bydlet. Jaké knihkupectví tu můžete najít a jak se v nich dá nakoupit, to se dozvíte v článku. Nemyslete si, je mi jasné, že do Valmezu hned nepojedete, ale aspoň se můžete podívat, jak to tu vypadá. A aby bylo jasno, budeme se zabývat hlavně žánrem fantasy, sci-fi a komiksy. Ale to je určitě všem jasné.

Ve Valašském Meziříčí můžete najít tři knihkupectví. Dvě vlastní soukromník, třetí pařilo donedávna Librexu, ale ten nějak zmizel, takže to přebral další soukromník. Shrnuto a podtrženo, 2 krát knihkupectví Nohavica a jednou knihkupectví u Majerů. Všechny najdete na náměstí. Začneme Nohavicou.


První prodejna je rozlohou větší, výběr fantasy je zde ale oproti druhé slabší. Knihy mají pro sebe pár polic, ke kterých se musíte sehnout, takže pokud vám trvá, než se pro nějakou knihu rozhodněte a jste zvyklí přebírat, po nějaké době začnete nenávidět své nohy a záda. Ale nic hrozného, co by člověk kvůli knize neudělal. Výběr jinak vcelku slušný, najdete zde oblíbené série i méně známe knihy. Pokud máte chuť si koupit knihu pro radost, určitě si vyberete.


Další "pobočka" tohoto knihkupectví se nachází asi 300 metrů přímou čarou od předešlého. Je sice menší, zato útulnější a já osobně v něm nakupuji raději. Fantasy tu má mnohem větší prostor. Sice se tu dá najít i pár zbytečných kousků, které by nikomu nechyběly, ale převažuje tu stará dobrá klasika. Warhammer, Warcraft, Malazská kniha padlých, Trpaslíci a Škola noci ( :D :D )... 


Větší výběr komiksů, které ale nejsou uloženy zrovna šťastně. Vedle Batmana a Daredevila si hoví pan Jobs a podobně. Mezi detektivkami můžete najít druhý díl Malazu, což by mohl být sám o sobě detektivní případ k vyřešení, proč tomu tak je. Ale přešlápnout může každý, to jsou malé věci. Dohromady jsem tu utratil dobrých pár tisíc. Mám odsud první díly Zaklínače, Drizzta, koupil jsem zde i nějaké díly Malazu a mnoho dalšího. 


Posledním knihkupectvím je již zmiňovaný bývalý Librex, dnes knihkupectví u Majerů. Tady byla zastávka nejkratší, protože s fantasy (a vlastně i s ostatním) jsou na tom celkem bídně. Když už tam mají něco, co by stálo za to, zakryjí to jinými knihami, které za to nestojí. Asi nějaká speciální prodejní taktika "vydoluj si sám", které já nerozumím. Navíc tvoří půlku obchodu ještě nějaké hračkářství nebo co, takže si tu kromě knihy můžete koupit i spoustu jiných blbin. To bych si tam ale musel první pro nějakou tu knihu dojít.


Nemáme tu toho moc, ale aspoň si pak nemůžeme tak moc vybírat a rozmazlit se. Na naše knihkupectví si nemůžu stěžovat. Nakoupil jsem zde spoustu knih a panuje tu úplně jiná atmosféra než v těch velkých obchodech (tímto ale neříkám, že jsou špatné). Kam se podíváme příště, to je zatím záhada. Vypadá to ale, že zůstaneme na Valašsku a vezmeme si do hledáčku město Vsetín. Uvidíme.


5 komentářů:

  1. Za prvé: Chválím nápad! Tahle rubrika by mohla být ještě opravdu zajímavá! Co se ale týče fantasy v kamenných knihkupectvích, tak to není žádná novinka...Většinou když já navštívím nějaké knihkupectví, tak je tam fantasy opravdu minimálně - v některých třeba dvě, tři malé poličky -, což je podle mě škoda... :/ V Knihcentru v Ově je ale třeba poměrně velký výběr a následně ve Fantasyii, kde jsem ale zatím ještě nebyl... !:D Ať už tak nebo tak, pěkný článek a těším se na další díl! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek. :) Pokud někdy do Valašského Meziříčí zavítám (což se asi nestane, protože ani nevím, kde to je :D ), tak se možná do obchodů kouknu.
    Já do kamenných knihkupectví často nechodím. Je to drahé a většinou tam zrovna nemají to, co sháním, takže se to musí stejně objednávat. Občas se tam ale zastavím a zrovna na výběr fantasy si nemůžu stěžovat.:)

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu skvělý nápad. Já se musím přiznat, že většinou zacházím do těch větších knihkupectví. Jdou prostě více vidět. A trochu se stydím, že o těch menších a domácích knihkupectví vlastně vůbec nevím...

    Každopádně je tu tenhle článek trochu "pozdě" :D O víkendu jsem Valmezem projížděla, pokaždé jsem tam skoro dvě hodiny čekala na přípoj. To bych určitě do jednoho z těchto knihkupectví stihla zaběhnout :D

    A ještě musím říct, že ta poslední fotka je vážně (moc a moc) skvělá!

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkný nápad a fotodokumentace. Nejsem si jistá, jestli jsem ve ValMezu někdy byla (plete ss mi s Mýtem, takže asi nebyla), ale na takové to letní nakupování na dovolené, kdy člověk nepřemýšlí striktně nad tím, co mu chybí ve sbírce, mám tahle malá (menší) knihkupectví moc ráda. Ráda vzpomínám na jedno v Rakovníku a jedno v Jindřichově Hradci :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Vsetíně nám nedávno otevřeli nové knihkupectví, kam určitě stojí za to zajít. Osobně se mi tam líbí, sice tam jeden Doctor Who byl v zahraniční literatuře a druhý ve fantasy, přitom by to mělo být pospolu, ale v pořádku. I když se musím přiznat, že kdybych nebyla tak stydlivá, klidně jim to řeknu. :D

    Ve Valmezu je jedno knihkupectví na vlakovém nádraží, ale co jsem se tak dívala, když jsem čekala na vlak na Vsetín, moc velký výběr tam nemají... což je škoda.

    - mikulovatereza.blog.cz

    OdpovědětVymazat