úterý 20. června 2017

Ú.P.V.O. #7 - Zahrada duší & Ú.P.V.O. #8 - Vražedné místo

Prozatímní závěr Ú.P.V.O. Neberte to jako recenzi na dva díly, berte to jako poctu celé této sérii. Proč mě baví paranormální úřad o trochu víc než samostatné příběhy Hellboye? Trochu jsem nad tím uvažoval. Po celou dobu funguje parta v úřadu jako tým. Někdy se nevidí rádi, někdy spolu ani rádi nespolupracují. Ale ve výsledku jsou za sebe vděční. Každý z nich má moment, kdy si potřebuje něco vyřídit sám, kdy tam ostatní nechce. Jsou to kolegové, přátelé, ale stejně si kolem sebe udržují bublinu soukromí, do které nechtějí nikoho pouštět. Zvláštní vztah, ale co byste po paranormálním úřadu chtěli. Palačinky si Mignola nechal pro Hellboye.


Abe se v Zahradě duší bude snažit odkrýt trochu ze své minulosti. To se vlastně snaží po celou dobu, ale tentokrát to má i takový reunion starých známých. Známých, které znát nechce a kteří mají úplně jednoduchou a klasicky dobráckou vizi o novém světě - plném dokonalých lidí. Plán je jednoduchý, BUM. A BUM BUM a možná ještě jedno BUM. Pak to trochu dát do kupy a nový svět je... na světě. Tento scénář zní pořád vcelku normálně. Tak vězte, že na pomoc dostaneme vyprahlou mumii a postiženou holčičku. S tímto týmem prostě nejde prohrát. Pár starých dědků naložených v láku uvnitř plechového monstra taky nezní špatně, ne? Sedmý díl to prostě rozjíždí.


Vcelku dost času jsme v Zahradě duší strávili mimo základnu Ú.P.V.O. To se v osmém díle změní, Ze základny se totiž stává Vražedné místo. Pro Johanna to začíná skvěle, bude mít totiž fyzické tělo. Cítí vůni sendvičů, žen... taky toho bude řádně využívat. Pro ostatní už to taková paráda není. Vidiny, představy, člověk měnící se ve stvůru zabíjející a požírající na co přijde. Najednou jsou sendviče a ženy na jiné koleji. V závěru se projevuje asi nejvíce to, o čem jsem psal na začátku. Každý sám za sebe, ale společně jako tým. Takovému zlu nemůže člověk čelit sám. Pokud není Hellboy. 


Poslední dva díly Ú.P.V.O. jen potvrzují výjimečnost této série. Ať už šlo o povídky nebo ucelený příběh. Jak bývá u těchto knih zvykem, nic se nevyřešilo, jen se věci více zamotaly, možná jsme se akorát posunuli o kousek dál. A jak píše Mignola v doslovu, pokud vás zajímají osudy postav dál, tak je to jen dobře. Naštěstí je toho v Mignolovském vesmíru pořád dost k objevování, takže můžeme utřít slzu za Ú.P.V.O. a zatím směle vyrazit k Baltimorovi. Nebo se on vydá k nám. A to si nejsem jistý, jestli přežijeme, tak buďte radši připraveni.


Sérii Ú.P.V.O. můžete zakoupit na eshopu nakladatelství Comics Centrum

Žádné komentáře:

Okomentovat