pondělí 1. května 2017

Goon: Drsný kšefty | Eric Powell

Svalnatý drsňák s dobře padnoucí čepicí, kterou sundává jen když se myje, nebo když dostává přes hubu hasákem od nějakého trotla, který ještě netuší, že to jsou jeho poslední rány v životě. Goon se u nás docela zaběhl (i když by u toho vydávání mohly být menší nervy) a tímto dílem to všechno začalo. Obsahuje první tři sešity, ale trvalo přesně šest knih (přepočítáno na naše vydání), než Powela přešel stud (čtete vůbec předmluvy?) a rozhodl se tento začátek vydat. Čtenáři určitě dozráli, v předešlých dílech si pomalu zvykali na to, že Goon nebudou jen tulipány a karamel. 


Powel jakoby po prvním díle udělal kličku, plnou vtipných scének a malých komedií, aby se pak mohl pomalu vracet zpátky do pochmurného života jednoho chlápka, který prostě v životě neměl tolik štěstí jako ostatní. Na druhou stranu ale nezůstal fňukat někde v zapadlé hospodě (to, co Goon dělává v zapadlých hospodách, nemá s fňukáním nic společného) a vzal osud do svých rukou. Abychom byli přesnější, první vzal do svých rukou kámen. A máchal, máchal, máchal. Někdy v těchto chvílích se Goonovi život obrátil vzhůru nohama. Protože když vás opustí rodiče, je to tvrdý, ale jak vás někdo připraví o toho, kdo se o vás postaral, když tu rodiče nebyli... to se s tím srovnat nedá. 


Páter Monster toho má dost. Ukazatelem jeho nálady budiž fakt, že na Goonovu hlavu vypsal odměnu 50 000. Z Goona se stává trochu John Wick, jen všude nezvoní telefony, ale místo toho se na něj sesypou známí i neznámí gauneři, aby ho dostali. Co bude pro Goona nové, to jsou tajní agenti FBI, kteří se přes něj chtějí dostat na mušku Labraziovi. Jeho nejlepší vymahač by toho totiž měl vědět nejvíce. To znamená spoustu šarvátek, krvácení a mozky na stěnách. Smutnější fakt je ten, že Goona bez váhání podráží i staří přátelé a kamarádi. To vše udělají z lidí prachy. Naštěstí Frankie už být více zkaženější nemůže, takže ten nejlepší přítel Goonovi zůstal.


Na první tři sešity (nebo díl s číslem 0) se toho stane zatraceně hodně. Kromě výše zmíněného bude i zmutovaný zombie šimpanz, Rybí Péťa, falešný poslíček s pizzou a spousta dalších inteligentních stvoření, které mají za to, že Goona dostanou. Do toho záblesky minulosti, které vyvolávají hodně emocí. Najednou to už není jen hora svalů, která kolem sebe máchá pěstmi. Je to člověk, kterému se stalo hodně zlého, a který se i přesto snaží pomáhat, držet své území čisté od kriminálních živlů a víte co? Nemusí si na sebe kvůli tomu soukat latexový oblek s písmenkem uprostřed. 


Komiks Goon 0: Drsný kšefty můžete zakoupit na eshopu Comics Centrum.

Žádné komentáře:

Okomentovat