pondělí 14. listopadu 2016

Myší hlídka - Zima 1152 | David Petersen

Přišla zima. Ne nečekaně, ne najednou. Předcházel tomu dlouhý a trpký podzim, ve kterém se toho stalo více než dost. Ukradená černá sekera, spousta mrtvých a zraněných. Zaseté semínko nenávisti proti stávajícímu, kdy ani smrt toho, jenž je za to odpovědný, neznamená konec strastí. Podařilo se zničit nepřítele, ale za jakou cenu? Za cenu klidné přípravy na krutou zimu a životů oddaných myšek. Je třeba rychle jednat, shromáždit chybějící zásoby, léčivé lektvary a zároveň být neustále ve střehu, protože nepřítel číhá i tam, kde by měli být přátelé. 


První a poslední roční období je kruté. Zvlášť k tak malým tvorům, jakou jsou myši. Kromě mrazu na číhá jeden predátor vedle druhého, protože i ti musí nějak tu zimu přežít. Naši myší hrdinové jsou vysláni s důležitým úkolem, který staví i nad své životy. Jde totiž o přežití celého společenství. Zásob je málo, nevystačí. Hlídkaři mají před sebou cestu, která je zavede do hlubokých vánic, ale i temných jeskyní. Jejich starosti pro nás nabývají na důležitosti hlavně po tom, co si uvědomíme, že oni si to ulehčit nemůžou. Nemají jak. Pokud čekáte myší putování plné dobrých zpráv a radostných shledání, napište si svůj příběh. Tento už v sobě má od podzimu notnou dávku beznaděje a smutku.


Sníh, mráz, sovy, netopýři a zrada. Popasovat se se vším, co myšky v zimě dostihlo, to prostě nejde. Při čtení na vás padne temná atmosféra, a pokud nemáte přečtený Podzim, budete překvapeni. Proč by někdo kreslil roztomilé myšky a vzápětí je pak nechal umrznout, sežrat nebo utopit? Protože to je jejich život. Setkáme se zde se starými známými, ale i neznámými, kteří budou více či méně ovlivňovat dění jak uvnitř, tak venku. Někdo svým chováním překvapí, jiní zase pojedou v zajetých kolejích, že Straši. V klidu nezůstanou ani události okolo Černé sekery. Popravdě, v klidu nezůstane vůbec nic.


Někdo může myšky vnímat jako neotřelé charaktery zasazené do obrovského světa inspirací různých autorů fantasy. Pozorní si určitě všimnou podobnosti s Khazad-dum, co na tom, že místo skřetů jsou tam netopýři? Nebezpečí je to obdobné a  čtenářův pocit "bez"naděje tu je hlavní emocí. Myši mají svou hlídku? To už taky někde bylo. Noční hlídka? I když tady to spíše připomíná hraničáře, ne zloděje a vrahy odsouzené k životu na Zdi. Druhá možnost je se od těchto představ oprostit, nechat Myší hlídku žít si svým vlastním životem a různými podobnostmi si jen zpříjemňovat celkový dojem z příběhu, nedělat z nich primární funkci. Teprve potom pochopíte, v čem tkví tajemství tohoto komiksu. Každý si v něm najdeme něco jiného, ale jednu věc nemůžete opomenout. Život.

Hodnocení: 100%

Myší hlídku si můžete zakoupit přímo na stránkách Comics Centrum.

David Petersen, Myší hlídka: Zima 1152, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2016), překlad Jan Kantůrek.


4 komentáře:

  1. Ahoj!
    Objednala jsem ( trochu na slepo ) první díl bráchovi k Vánocům a jak to tak vypadá, nešlápla jsem vedle! Zimu tedy nejspíš dostane k narozeninám! :-D
    PS: Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. S tímto komiksem se nedá šlápnout vedle, podle mně jeden z nejpodařenějších. A to nás ještě čekají další knihy! :)

      Vymazat
  2. Přítel po knize pořád pokukuje a já přemýšlela, jestli ji koupit. Ale je to nádherná ilustrace!!
    Katy

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherná kresba! :) Smutné, roztomilé- presne niečo pre mňa! :D
    Viallen z http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat