pátek 14. října 2016

Duchové mrtvých | Richard Corben, Edgar Alan Poe

S povídkami v komiksech je to ošemetné. Je jich tam sice více, zato jsou ale mnohem kratší a ve chvíli, kdy se konečně začtete, prostě si skončí. Kdo má načteno, není překvapen, protože to všechno už zná. Ostatní se pak musí spokojit s již řečeným průběhem. V tomto případě to ale není nic, co by mělo dotyčného rozčilovat. I v tak malém rozsahu dokázal Corben svou kresbou v každé povídce či básni předat maximum a vytvořit tu nejpříhodnější atmosféru. Vždyť už i při prvním seznámení s jeho prací (Ragemoor), mi bylo jasné, že Corben je mistr hororu a tajemna, jehož kresbu posléze poznáte snad i se zavřenýma očima.


V příbězích od Poea se mohl vyřádit naplno. Co by mu mohlo sednout lépe než spousta mrtvol, koster, psychicky labilních jedinců, hřbitovů, tajemných hradů, zámků a takto bych mohl pokračovat dál a dál. Jednou se octneme na hřbitově, při rozhovoru dvou milenců, podruhé v domech bohatých měšťanů, ale nechybí ani pověstný okraj společnosti či útočiště lidí, kteří to v hlavně nemají úplně v pořádku. Příběhy obestírá tajemno, ale dá se jím projít. Pak jsou motivy a chování postav srozumitelnější, i když ne pochopitelné. 


Poe velmi často zobrazuje lidské slabosti, hrůzné povahy a odsouzeníhodná jednání. Velmi zvláštním způsobem trestá všechny, kteří se provinili. Jeho povídky nemají špatné konce, i ten zloduch většinou dostane to, co si zaslouží. V komiksovém zobrazení to znamená spoustu šarvátek, zranění a krve. Člověk ku člověku se chová hrozně, většinou není třeba ani nadpřirozené moci. Démoni v hlavě si kolikrát s osobností pohrají mnohem krutěji, než by to dovedli duchové a přízraky. A v tom pro mě tkví největší síla této knihy. Pořád je to o lidech, jejich chování a následcích.


Spojení dvou mistrů svého oboru, tu se člověk prostě nesplete. Grafická podoba povídek je neskutečná, atmosféra každého místa vás přímo vtáhne do děje, ať už venku či vevnitř, v Londýně či někde na předměstí. Na tom má zásluhu nejen Poe, ale už i Corben, který těmto příběhům propůjčil svůj díl. Svět, ve kterém je Poe architektem a Corben designérem. Na první stránce se stanete účastníky všech příběhů, u kterých se budete bát, cítit nelibost, znechucení a taky lítost. Díky všudypřítomné vypravěčce se ale neztratíte a po dočtení se budete opět moci vrátit k tomu býti počestnými a slušnými lidmi. Nechcete přece, aby se nějaký takový příběh týkal zrovna vás. Nechcete.

Hodnocení: 95%

Richard Corben, Edgar Alan Poe, Duchové mrtvých, nakladatelství Comics Centrum 2016, překlad Jan Kantůrek, 224 barevných stran.


Komiks můžete zakoupit přímo zde na e-shopu vydavatele za zvýhodněnou cenu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat