čtvrtek 9. června 2016

Pevnost | Červen 2016

Bráníme Pevnost! Berte tento článek jako ochutnávku. Většina z vás už určitě doma časopis s Durotanem na obálce má, proto je jeho představování trochu jako přijít s elfskou magií po vyschnutí Studny věčnosti, ale stejně si ho neodpustíme. Příště už to bude aktuální, s předstihem a v pořádku. O co půjde? Budu se vám snažit z mého pohledu vysvětlit, proč si máte jít novou Pevnost koupit, přečíst a pak nadšeně výskat, jak je ten časopis boží. No dobře, měl jsem a mám k Pevnosti nějaké výhrady. Ale tady nejde o mou pokaženou nostalgickou náladu novým logem. Je čas se přes tyto maličkosti přenést a zkusit to trochu objektivně zpracovat.


Bezpochyby Warcraft. Ať už to hrajete, čtete nebo jinak prožíváte, je to fuk. V kinech právě teď běží filmové zpracování, které má lámat rekordy. Pokud v tom všem máte guláš, doporučuji přehled upevnit za pomoci plných osmi stran, které se tomuto tématu věnují. Časová osa jednotlivých her a datadisků, úvod do historie Warcraftu, představení největších zlosynů tohoto fikčního světa nebo pohled na to, proč je vlastně značka Warcraft tak úspěšná. A pokud v tom guláš nemáte, můžete si navzájem se svým PVP partnerem plácat po zádech, jak jste to všechno věděli. Bez problému. Důležité je, že se téma Warcraft propírá opravdu ze všech stran. Knihy, komiksy, hry, finance, lidé a všechno to dohromady vytváří podhoubí tomu nejúspěšnějšímu počinu tohoto druhu. Ať už film bude jakýkoliv, nezmění to nic na tom, jaký byl Warcraft doposud. 

Je těžké být aktuální čtenář. Většinou se k novinkám dostanu ve chvíli, kdy už to novinky nejsou. Pokud máte stejný problém, mohla by to změnit rubrika Pevnosti, ve které jsou všechny takové knihy (které za to aspoň trochu stojí) představeny. O knihách bloguji, ale že vyšla nějaká Bába motyka, to mě fakt minulo. Až doteď. Že fantasy už dávno není jen Fantom Print, Brokilon a tak? Možná se budete divit, kdo všechno začal fušovat do tohoto řemesla. Od každého nakladatelství trochu. 

Jsou tu taky dvě bomby, kterým se žádná hradba nevyhne. Ready Player One a Metro 2035. Obě knihy mají dostatek prostoru, aby vám byly představeny a nenásilně vnuceny do vašich knihoven a poliček. Pamatujete si na Erebos? Takový hezký výlet do světa počítačových her. Tak Ready Player One je taky moc hezký výlet. A pamatujete na Metro 2033? No tak tohle je o dvě víc. A dvě se počítají.

Udělat dvojstranu o knižním veletrhu Svět knihy, která proběhl v květnu. Kam David nemohl, protože v pondělí po akci měl státnice. Jak podřadný rituál oproti veletrhu. Domobrana mě ale nepustila přes práh domu, takže jsem jako hrdý bojovník poznal, kdy je třeba se stáhnout. Aspoň jsem se díky Pevnosti ujistil, že to byla skvělá akce plná knih, přednášek a přátelských setkání. Absolutní bombou je potom fotka cosplayerek, kde ale nechápu, proč není jmenován i pan Fajkus se svým cosplayem černé vdovy. Zapadá tam skvěle. A příště jedu.

Představovat každou rubriku Pevnosti asi nemá cenu. Nebavilo by to mě, nebavilo by to vás. Kromě knih a filmů, které mají v časopise tak trochu monopol, jsou tu také hry. Ať už počítačové nebo deskové. Zaměřeno je hlavně na Dark Souls. Pokud vám tahle pecka doposud unikala, doporučuji si v tomto čísle zjistit, proč by neměla. My zatížení na deskové hry máme radost, protože se zde představuje i Eldritch Horor, prý vylepšený Arkham. Uvidíme. Carcassonne je klasika, proto je potřeba do ní neustále rvát další rozšíření. Zlatá horečka by ale mohla být přesně pro nás, kteří prostě těch několik desítek rozšíření už psychicky nezvládáme. A nakonec pro mě příjemné překvapení, hra Fire Emblem Fates na 3DS. Pevnost se nevyhýbá žádné platformě. 





Kdyby tohle napsal Verbal, asi byste to pochopili jinak. Doporučuji jeho rubriku, která má prozíravě 18+ a spoustu svérázných názorů bez obalu. Někdy je to ten nejlepší způsob, jak se vyjádřit. Nic se nemá přehánět, ale Pevnost Verbala dávkuje tak, jak on pohoní, takže buďte v klidu, je toho akorát. Nejspíše jsou v redakci domluvení. :)) Mimo Verbala je tu pak i Geek zóna, kde najdete informace, které nezajímají úplně každého, ale Pevnost myslí i na úzké škály fanoušků. Takhle hezky se o nás stará. 

Dejme tomu, že za tento článek nám nepřijde do Valašského Meziříčí banda nemytých pevnostních obránců a nebude nás chtít zničit. Potom by se takovýto článek (nebo třeba i video) mohlo objevovat častěji. Mohu vám dokonce přesně říct, že by to bylo jednou za měsíc. A tu věštící kouli vám neprodám. Třeba máme mezi sebou čtenáře, který si není jistý, jestli se Pevností zabývat. Vězte, že je to jedno z mála útočišť, kde se píše o tom, co nás baví, co nás naplňuje a spojuje. A ne v tom divném kamarádském smyslu. Fantasy, sci-fi, knihy, komiksy, hry a vše okolo toho. To je Pevnost. Tu si musíme bránit.

4 komentáře:

  1. Cha to jsem to cetla driv ne vy? To je asi poprve (a naposled :D). Nebo jste to cetli, ale courali se s clankem. Taky moznost :) Kazdopadne na warcraft se do kina urcite chystam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to trochu složitější, příště už to bude dříve. :D :) My jdeme v neděli! Tak uvidíme. Ale těším se.

      Vymazat
  2. Me pevnost v posledni dobe moc nebavi, posledni asi ctyri cisla jsem si nekoupila. Zacina to ale zase vypadat lip.

    OdpovědětVymazat
  3. Já si Pevnost poctivě kupuji, tu s knížkou, ale už to nějak nečtu. Nějak tam není pro mě nic zajímavého a to, co mě zajímá, už dávno odněkud jinud vím. A recenze tam snad ani nejsou recenze. Ale klidně se to mohlo změnit, ale před rokem to bylo nic moc.
    Kupuju to jen, abych je podpořila.

    OdpovědětVymazat