pátek 6. května 2016

Zámek a klíč 5 a 6 | Joe Hill, G. Rodriguez

Velké finále. Po dočtení páté knihy jsem si říkal, jestli mám napsat oddělené recenze. Nevím, jestli je to tím, že nám poslední dva díly přišly do schránek současně, ale mám pocit, že Časohrátky a Alfa a omega k sobě prostě patří. V nakladatelství si byli dobře vědomi, že kdybychom měli na ten poslední díl zase nějaký měsíc čekat, nejspíš by to odnesla nejen naše trpělivost, ale i nervy a psychika vůbec. Naštěstí se nám dostalo pořádné porce temného příběhu, který graduje a ústí v něco mnohem většího, než se mohlo na první pohled zdát. To vše je úžasně nakresleno, vyprávěno a podáváno nám, čtenářům, jako bychom se po dočtení komiksu někde v kavárně měli vrátit zpět na Klíčov. 

Klíčů už jsme viděli dost. Otevírají hlavy, dveře, stíny nebo dokáží napravit rozbité věci. Užitečné, ale zatraceně nebezpečné. Zdánlivě bezpečným klíčem se může zdát ten, který vás dokáže vrátit v čase. Když už vás přesune, nemůžete v té době nic dělat, nic měnit. Jen se dívat. A pokud se děje něco, čemu byste chtěli zabránit? Máte smůlu. Na druhou stranu můžete přehodnotit, co potom udělat v přítomnosti jinak. Když se totiž ve vašem okolí pohybuje démon, který je chvíli mužem, ženou nebo malým klukem, je třeba si dávat pozor na úplně všechno. Klíčov se stal nebezpečným místem, kde umírají lidé. A všechno je to výsledek snažení jedné bytosti, kterou kdysi parta mladých lidí vypustila ze dveří v hluboké jeskyni. S dobrým úmyslem.


To odstartovalo sérii událostí, které začínají v prvním díle Zámku a klíče. Pokud vám něco nebylo doteď jasné, poslední dva díly odkrývají kompletní historii našeho příběhu a dávají dohromady všechny souvislosti. Budeme se pohybovat mezi třemi generacemi Zámků, ale všechno vede k tomu, že hlavní tíha všech událostí leží na Tylerovi. Jestli si vzpomínáte na Tylera v prvních dílech, tak na něj rychle zapomeňte. Tady se z něj stává "klíčová" postava. A na konci si pak můžete říct, k čertu se super hrdiny. Chci Tylera. Nebo si řeknete něco úplně jiného, faktem zůstává, že jeho postava prošla vývojem, který se nedá přehlížet. To samé platí i o jeho sestře a kamarádech. V posledním díle vám vývoj událostí vyrazí dech. Alfa a omega Zámku a klíče je pro mě právě chování postav, které se z bandy uličníků, ovládajících klíče, postupně mění v něco, co ani samotný démon nemůže rozbít.


K tomu všemu tu je svazek klíčů, se kterým se postupně seznamujeme od začátku série. Pátý a šestý díl přináší další várku, ne jen ten časový, o kterém jsem psal na začátku. Používají se tu všechny a opravdu hojně. Z příběhu se stává závod o to, kdo bude vlastnit klíče, komu budou pomáhat a jak je využije. Na straně našich hrdinů je to jasné. Využít je pro dobro věci, zničit démona a žít v klidu. Ambice druhé strany jsou hodně rozdílné. A pokud máte k dispozici armádu stínů, tyto ambice se prosazují celkem snadně. V kontrastu s tímto soubojem je obyčejný život. Rande, oprava auta, maturitní večírek nebo pokec s kamarády. Všechno je do příběhu vsazeno tak, aby čtenář nebyl přehlcen ani jedním, ani druhým. Funguje to skvěle, ale to víme už od začátku.


Zámek a klíč je pro mě za dlouhou dobu nejsilnějším zážitkem, který jsem díky komiksu mohl prožít. Je fakt, že s rodinou Zámků jsem v kontaktu už velmi dlouho. A stokrát díky sérii na přání, že to tu mohlo všechno postupně vyjít. Bylo by dobré si uvědomit, že před nějakým rokem se tato série neprodávala, nebyl o ni zájem. A jak to dopadlo? Obrovskými prodeji posledních čísel. Tak vězte, že další série v edici na přání jsou na tom hodně podobně. Je třeba si uvědomit, že Ú.P.V.O. není jen "cosi bez Hellboye" a Goon rozhodně nekončí u mlácení zombie. Kdyby ty komiksy za to nestály, ani bychom nedostali šanci jejich osud ovlivnit. A my tu šanci máme, tak do toho. Odemkněme si cestu k dalším neopakovatelným zážitkům. Dokud od těchto zámků máme klíče.

Hodnocení: 5/5

Joe Hill, Gabriel Rodriguez, Zámek a klíč: Časohrátky, Alfa a omega, nakladatelství Comics Centrum, rok vydání 2016, překlad Jan Kantůrek, 160 stran.

Sérii Zámek a klíč můžete zakoupit na e-shopu Comics Centrum.

2 komentáře:

  1. Zrovna čtu čtvrtý díl, postupně si to dávkuju :D Ale pětka i šestka na mě už čekají v knihovně, a nemůžu se dočkat, až je rozbalím :) Za mě naprosto perfektní série, a jak jsem nečtenář komiksů, tak tahle mě dokázala chytnout za srdce :)

    No potěš koště!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, že Zámek a klíč vede, i když komiksy moc nečteš. Zaslouží si to. Dávkuj velmi postupně a opatrně, protože já už mám absťák teď. :D

      Vymazat