čtvrtek 5. května 2016

Drak bere vše | Hanina Veselá

Mám rád Asterion. Je český, originální a příběhy z něj mě baví už několik let. Nejvíce jsem si oblíbil hrobníky, ale každá z knih má své kouzlo. Drak bere vše je další, do kterého jsem se po dlouhé době pustil. S Magnólií jsem zatím tu čest neměl, jen vím, že má vlasy do červena a po internetu kolují fámy o tom, že ji autorka píše podle sebe. Tyto informace ale odsouvám stranou, protože nevím, jestli Hanina Veselá ve svém volném čase čte myšlenky svých známých i neznámých a sem tam někoho zapíchne. A pokud je to pravda, každý má nějaký koníček.



Začíná to slibně. Moře, loď a jediná dívka na palubě. Tato dívka se ale o sebe umí dost dobře postarat, takže námořníci mají smůlu. I bez předchozí zkušenosti mi bylo jasné, že Magnólie bude takový ten typ, který se dostává z průseru do průseru. Jedinou změnou v tom bude, že je to čím dál tím větší průser. Mé očekávání se naplnilo v okamžiku, kdy splnila svůj úkol, který na moři měla. Jestli ona sama vůbec tušila, co tím způsobí, o tom můžeme pouze polemizovat. Každopádně to odstartovalo sérii událostí, které možná mohly skončit trochu dřív než po šesti stech stránkách.


První půlka knihy byla svižná, postupně jsem se seznámil se všemi postavami, které nejspíš figurovaly i v předchozích románech. Velmi se mi líbila autorčina schopnost nechat postavy putovat po různých úrovních existence. Od "města v obraze", až po stínový svět, který byl sakra nebezpečný. Méně už mě zaujaly pletichy královské rodiny, kdy každý z nich se pokládá za nepostradatelného a jedinečného. Když už si myslíte, že je někdo nejmocnější ze všech, objeví se další, který ty ostatní hravě strčí do kapsy. A to se časem omrzí. Magnólie se ovšem směle drží, snaží se vyhovět tak, aby aspoň přežila. S tím souvisí i její mistr Zvin, postava Hajmóna nebo balíček karet, kdy drak bere vše. V knize se opravdu nešetří krví, sexem ani občasným násilím (ať už pro postavy příjemným či nikoliv). Mezi vším tím je Magnólie, řešící problémy jak své, tak svého okolí  a vlastně úplně všechny ostatní.

Byl bych nadmíru spokojený, kdyby kniha měla tak poloviční rozsah. V druhé polovině už mi dělalo problém se začíst, překvapivost událostí měla klesavou tendenci a chvílemi mi bylo jedno, jestli postavy vůbec přežijí. A ještě v polovině knihy bych to nesl hodně těžce. To ale nic nemění na tom, že Magnólie je velmi zajímavá postava a stojí za to se s ní seznámit. Příjemnou změnou je i první osoba ženského rodu, které jsem se zprvu trochu obával. Kniha je výborným doplňkem Asterionu, jen já si budu muset zvyknout, že Asterion nejsou pouze kratičké povídky a romány menšího rozsahu. Myslím, že i tomu časem přijdu na chuť.

Hodnocení: 3/5

Hanina Veselá, Drak bere vše, vydalo nakladatelství Mytago v roce 2015, 552 stran.


2 komentáře:

  1. Ty bláho, 600 stran? To je na české poměry docela dost. Jak je na tom děj? Je to spíš cestování sem a tam a zažívání příhod nebo je to více propojené a třeba se to odehrává i jen na jednom místě?

    Jo a poslední. Trochu jsem dostal strach, když jsi napsal, že kolují zvěsti, že hrdinku autorka píše podle sebe. Není teda Magnólie trochu Mary Sue?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to cestování + zažívání příhod na jednom místě. Na tolika stranách na to je čas, takže si přijde na své každý.

      Mary Sue bych se nebál, já si myslím, že ať to píše podle čeho chce, hlavní je, že to funguje. :) Musím to ale ještě porovnat s nějakým dalším dílem, kde bude Magnólie vystupovat.

      Vymazat