sobota 19. března 2016

Prach a stín | Lyndsay Fayeová

Detektiv Sherlock Holmes i jeho věrný přítel a životopisec doktor John Watson jsou postavy natolik známé, že je není třeba moc představovat. Tuto dvojici vytvořil Sir Arthur Conan Doyle už v roce 1887 (Studie v šarlatové). Dodnes ale ožívají ve stále nových případech od různých autorů. Mezi nimi určitě vyčnívá i kniha Prach a stín od americké autorky Lyndsay Faye.


V knize se Sherlock Holmese setkává s (asi) nejznámějším sériovým vrahem všech dob. Jack Rozparovač řádil v roce 1888 v chudých čtvrtích Londýna a proslavil se zejména pro své brutální zohavování mrtvých žen - prostitutek. Lyndsay Faye si Rozparovačův případ zjednodušila a upravila pro své potřeby, ale část z použitých informací se opírá o doložené důkazy. 

Příběh je zaznamenám doktorem Watsonem, tudíž neobsahuje to, při čem sám doktor "nebyl". Tím vznikají i několika denní prázdná místa, kde si můžeme pouze domýšlet, co by se mohlo zrovna dít. Díky tomu získává detektivovo několikaměsíční vyšetřování, které je v knize popsáno, neuvěřitelně rychlý spád. 


Jack Rozparovač je pro Sherlocka Holmese opravdu těžkým soupeřem. Není divu, že dokáže rozpoutat mezi obyvateli chudinských (v té době také převážně židovských) čtvrtí Whitechapelu, hotový teror. Na ulicích kromě policie hlídkují i dobrovolníci, ale mrtvých žen přibývá. Začíná se zdát, že si s ním nedokáže poradit ani nejlepší londýnský detektiv. Tentokrát na to ale není sám. 


Sherlock a Jack Rozparovač k sobě neuvěřitelně sedí. Samozřejmě i historickou dobou, ve které se pohybujeme. Sama jsem překvapená, že jsem se s touto spojitostí v knize nesetkala už dříve. Co je ale zajímavé - Prach a stín byl ve svém originále vydán v roce 2009 a ve stejném roce byla také vydána počítačová hra se stejným motivem (Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper).

Knihu v každém případě z celého srdce doporučím každému, nejen fanouškům této detektivní dvojice. Pokud máte nějaké základní povědomí o tom, kdo Sherlock vlastně je (a úplně stačí vědět, že prostě rád hraje na housle a jeho myšlení umí zpracovat i nejmenší detail), nebudete v knize ztraceni. Není třeba znát žádné jiné souvislosti. Čtení si užijete na maximum.

Hodnocení: 5/5

Lyndsay Fayeová, Prach a stín: zpráva od Dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače, vydalo nakladatelství Paseka v roce 2016, překlad Michal Prokop, 328 stran


Knihu můžete za zvýhodněnou cenu zakoupit přímo na stránkách nakladatele zde.

3 komentáře:

  1. Moc díky za recenzi! Byla jsem nadšená z úpravy knihy (miluju mapy :)) a obálka je prostě boží, ale pastišů je všude spousta a není jednoduché se trefit do nějaké, která stojí za to.
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle recenze mě rozhodně potěšila! Kniha mi čeká na nočním stolku a plánuju se na ni vrhnout ASAP - tak snad se mi taky bude líbit :) Watson a Sherlock je dvojice kterou mám fakt ráda, tak doufám, že ani v tomto zpracování nezklamou - ale vypadá to, že ne :)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za recenzi,
    zdravím
    autorka obálky.

    OdpovědětVymazat