čtvrtek 10. března 2016

Hellboy 3: Spoutaná rakev a další příběhy

Je zbytečné tuto komiksovou postavu dlouze představovat. Čeští čtenáři a fanoušci komiksů ji musí znát, protože je tu s námi už od roku 2002. Letos, o 14 let později, vyšel dotisk třetího dílu. A když vychází dotisk, znamená to jediné. Náklad se vyprodal, bylo to totiž sakra dobré čtení. Tady to platí dvojnásob, Hellboy je sakra zatraceně dobré čtení. Není to klasický hrdina, vynášející staré babičky a nemocná koťátka z hořících domů. Je trochu jiný. Nakopává zadky hořícím démonům, vlkům ze záhrobí a pokud jsme u těch babiček, tak s jednou se v tomto díle taky potká. Neskončí dobře. Babička.


Společně se Spoutanou rakví se v tomto díle uvidíme s Hellboyem v šesti příbězích. Nijak na sebe nenavazují, pokud nejste vyloženě zatíženi na to, číst něco popořádku, klidně můžete vzít tento díl do ruky jako první, znalosti si doplníte zpětně. Mignola skvělým způsobem buď upravuje a převypráví nějaké báje a pověsti ze starších časů, které někde slyšel, nebo vymýšlí úplně nové příběhy. Je jedno, jestli dělá to a nebo ono. Pokaždé dostane čtenář výbornou porci akčního obsahu, který je říznutý tajemnem a nadpřirozeností. Libuje si hlavně ve starých kostelech, v podzemí a nebo opuštěných domech a zámcích.


Výborně vypravuje, výborně kreslí. Kdyby ten zámek, který je vázán na starobylou a strašidelnou legendu, vypadal jako bydlení pro princezny, asi by to nebyl zase takový zážitek (i když u Hellboye, kdo ví). Mignola komiksu dává svou kresbou přesně takovou atmosféru, jako potřebuje. Při čtení najednou nebudete sedět v pohodlném křesle, ale dívat se z pohledu první osoby na pěstní souboj démona a Hellboye. Démoni s ním vůbec rádi soupeří. Aspoň do té doby, než zjistí, jakou má ten červený týpek páru. Pak už je jejich postoj poněkud chladnější.


Hellboy je svérázný detektiv. Většinou se nedostane k normálním případům, takže ho často potkáváme, jak nosí mrtvoly do hrobu, čeká za pomníkem na babu Jagu nebo se pere s tajemným přízrakem, který má na svědomí něco lehce přes 150 mrtvých. Hellboye dělá Hellboyem spojení vynikající kresby, atmosféry a taky povahy všech příběhů. Nevyhýbá se náboženství, spiritualismu a podobným věcem. Většinou to sice vždy vyřeší pěstí, ale důležitá je hlavně cesta. A tu má Hellboy pěkně zamotanou.

Hodnocení: 95%

Mignola, Hellboy: Spoutaná rakev a další příběhy, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2016 (2. vydání), orig. 1994), překladatel Jan Kantůrek, 160 barevných stran.






Žádné komentáře:

Okomentovat