čtvrtek 25. února 2016

Pátá čtvrtina - noční můry a snové výjevy | Stephen King

Je celkem možné, že vám název této knihy vůbec nic neřekne. V obchodech ji nevidíte, moc se o ní nemluví, není to žádný hororový bestseller. Určitě je to tím, že Pátá čtvrtina skrývá řadu povídek z Kingova šuplíku. Já to paradoxně zjistila až po dočtení druhé povídky. Pořád jsem myslela, že čtu pouze další kapitolu a že se děj stočí zase zpět. Bohužel, pokračování jsem se nedočkala.


Kniha obsahuje rovnou jedenáct povídek plus poznámky. Zajímavostí může být, že jedna z povídek je uveřejněna jako televizní scénář (Lituji, voláte správně) a najdeme i zcela nový příběh se Sherlockem Holmesem (Doktorův případ). Ne všechny se striktně drží hororového žánru a nechybí ani akční příběh (Pátá čtvrtina), apokalyptický svět (Porod), trošku podivné sci-fi (Dům v Javorové ulici) nebo zamotaná psychárna (Poslední Umneyho případ).

Nemohu z čistým svědomím napsat, že mě bavilo vše. Nebavilo. Pro mě měla kniha trochu sestupnou tendenci, kdy prvních několik povídek jsem přečetla na jeden zátah a s další a další přicházelo trochu zklamání. Na druhou stranu, aspoň mě postupně přestalo mrzet, že příběhy končí a nemají pokračování (této touhy jsem se ale nezbavila při povídce Období dešťů, Porod nebo Crouch End). Vidět a číst Stephena Kinga v takových zajímavých rolích, je stejně zážitek a věřím, že si v knize každý najde to své.


Pátá čtvrtina je druhou knihou z našeho českého překladu Noční můry a snové výjevy (v originále rozsáhlá publikace Nightmares & Dreamscapes), první knihou je Dolanův cadillac, knihy na sebe nijak nenavazují ani na sebe neodkazují. Je to čistě soubor povídek.

Hodnocení: 70%

Stephen King, Noční můry a snové výjevy II: Pátá čtvrtina, nakladatelství Beta (rok vydání 2004), překlad David Petrů, 325 stran.

2 komentáře:

  1. Od Kinga jsem zatím četla jen samé romány, povídky žádné - obecně mi zdaleka ne všechny povídkové sbírky sedí, většinou mě baví pár povídek a zbytek moc ne, ale zrovna Kingovi ráda šanci dám :) Pátá čtvrtina vypadá dost zajímavě - i když je to celkem bichla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná to jen klame zjevem, protože to vůbec není bichle. :D Hlavně si můžeš vybrat a nemusíš číst vše, pokud tě to nezaujme. :)

      Vymazat