úterý 10. listopadu 2015

Letopisy vukogvazdské družiny

Tahle kniha potěší všechny příznivce jak fantasy literatury, tak nám všem dobře známé hry na hrdiny (a je celkem jedno, jestli vyznáváte DrD, Asterion nebo něco dalšího). Letopisy vukogvazdské družiny totiž nejsou ničím jiným, než do příběhů přepsané právě takovéto dobrodružství. Pár lidí si kdysi řeklo, že by to možná mohlo fungovat. Dali se do práce a vznikla kniha. Za sebe můžu říct, že takovýto způsob přepisu je velmi zdařilý. Všechno to do sebe zapadá a vytváří jeden celistvý příběh. Letopisy vukogvazdské družiny vás vtáhnou do svého světa a donutí vás zažít to, co zažívají hrdinové v knize.


Asi nejzajímavějším prvkem je celkové pojetí knihy, kdy v každé kapitole dostává prostor jedna postava a její úhel pohledu. Hned na začátku si určitě někoho oblíbíte. Určitě. Ať už to bude Dargos, Keredok nebo třeba Jokedit (některá jména lehce připomínají slabikový chaos, prostě to nějak poskládej a je to). Jedna rada do čtení, nijak to s tou láskou k postavě nepřehánějte. Stejně jako ve hře na hrdiny, i tady se může stát průšvih a najednou je postava mrtvá. A to jste si mysleli, že tam s vámi bude do konce. Nebude. Smutek, pláč, znechucení. A pak se dáte znovu do čtení. Protože i tak to za to stojí.


Představte si náhodně poskládanou partu dobrodruhů, kteří hledají různá dobrodružství. Někdy nemusí ani hledat, spadne jim do klína úplně náhodou. A tak se pak plahočí různými vesnicemi, navštěvují rozličná města a potkávají zajímavé lidi. U toho všeho se nezapomenou zastavit v každém hostinci, popít pár piv a ráno (po dostatečném vystřízlivění, když je na to čas) zase vyrazit. Vždy jde ale jen o jednu věc. Vydělat si dost na to, aby mohli nějak přežít. Takže pokud se najde někdo, kdo za zakázku dobře zaplatí, může to být cokoliv. A dobrodruzi se pouštějí do práce.

Schválně nebudu vypisovat, do jakých situací a úkolů zabřednou. Hlavní je, že se tam bojuje, čaruje a v neposlední řadě se navštěvují fantastická místa. Do toho připočtu špínu měst a vesnic, která je všudypřítomná. Výsledek? Vynikající a čtivé příběhy. Nakladatelství si taky dalo pořádnou práci s celkovým zpracováním knihy a je to znát. Krásná obálka a ilustrace jsou samozřejmostí. Pokud vám je smutno po večerech, kdy jste s přáteli hráli výše zmíněné hry, nebo si prostě jen chcete přečíst pořádně krvavou a špinavou fantasy, jste na správné adrese. Ptejte se po Vukogvazdské družině. Zklamaní nebudete.
Hodnocení: 90%

(Letopisy vukogvazdské družiny, sepsal Jan Kravčík, Gorgona, 2011, 390 stran)

3 komentáře:

  1. Knihu mám doma společně s druhým dílem už pěkně dlouho a pořád jsem se na to nedostala...hlavně jsem nevěděla, co od toho čekat, protože knihy byly nečekaný dárek :) Tak teď vím, že bych si to měla určitě brzo přečíst :) Díky za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak honem do toho, já už si na druhý díl brousím zuby! :) Jsem celkem zvědavý, čím nás družina překvapí.

      Vymazat
  2. To vypadá víc než dobře, děkuju za recenzi, píšu na seznam :)

    OdpovědětVymazat