úterý 27. října 2015

Zámek a klíč 4: Klíče království

Psát recenzi na čtvrtý díl komiksu je vždy na pováženou. Kdo už má první tři díly za sebou, asi těžko se bude shánět po recenzi, jestli ve čtení pokračovat. Zvláště u Zámku a klíče. Pokud máte načteno, moc dobře více, o čem mluvím. Klíče království na nás přicházejí s velmi originální obálkou. Nedoporučuji to číst třeba u oběda, kdy si pochutnáváte na rajské omáčce nebo jiném barevně zajímavém pokrmu. I když já osobně jsem to četl v autě a ruce mi ještě smrděly od ředidla. Dost bylo zbytečných řečí, pojďme odemknout tuhle sněhobílou nádheru.

Na prvních stranách nás může trochu překvapit kresba. Pokud vám bude připomínat strip Billa Wattersona, tak máte pravdu. Je přesně v jeho stylu. V průběhu komiksu se pak kreslíř inspiruje ještě něčím, ale to si už nepamatuju. Takže tu nebudu dělat ramena. Taky se zde objeví hodně zajímavý klíč. Jaké byste asi tak představovali zvíře? Pomocí tohoto klíče se to dozvíte celkem jednoduše. Stanete se jím. Bóďa chce být neohroženou gorilou. To tak úplně nevyjde. Nakonec ale se svou rolí celkem splyne a dokonce se mu podaří zachránit pár životů. Bóďa je machr. A má oblíbená postava.


Klíče království si taky hodně hrají s časem. Retrospektivní pasáže jsou tu k vidění hodně často, ale nikdy se nedostáváme hluboko do minulosti. Spíše jde o události posledních dní. Vcelku dobře to podtrhuje gradaci děje. Zajímavé jsou také potyčky Zámkových s temnou dámou, jak nazývají svého nepřítele. S tím taky souvisí spousta nových klíčů a s tím spousta nových možností. Tentokrát ale klíče nebudou jen vynikajícím prostředkem, jak dosáhnou svých cílů. Klíče umí i úplný opak. A s touto skutečností seznámí  jak Zámkovi, tak i ostatní, kteří pod tohle tajemství nahlédnou. 


Těžko se tu hledá něco negativního. Něco co by ten komiks sráželo dolů. Celá tato série má v kvalitě stoupající tendenci a doufám, že to tak bude i pokračovat. Tomu přispívá i fakt, že z vydáním dalších dílů se o Zámek a klíč začíná zajímat pořád více lidí. A to je dobře. Za mě je to opravdu jeden z nejoriginálnějších komiksů, co u nás vychází. Není v tom žádná super hrdinská jednoduchost nebo přímočarost, komiks vás nutí obracet stránky, dočíst se až do konce. Který mimochodem nemusí být veselý. Čtete Zámek a klíč. Připravte se na všechno.
Hodnocení: 100%

Zámek a klíč: Klíče království, Joe Hill a Gabriel Rodriguez, Comics Centrum (rok vydání 2015, orig. 2011), překlad Jan Kantůrek, 160 stran.


Za recenzní výtisk děkujeme nakladatelství Comics Centrum. Nezapomeňte se podívat na celou jejich komiksovou produkci

8 komentářů:

  1. Myslím si, že ako "recenzia" na 4. diel práve tejto série by teda stačilo napísať:" Je to BOMBA, užaj kupujte!" :D

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímalo by mě jedno... Kde bereš ty klíče? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačí se vydat na Klíčov, třeba se ti poštěstí... :D

      Vymazat
    2. Čo znamená, že to vychádzalo v špeciálnej edícii od Comics Centra v limitovanom počte kusov, avšak od 3. časti bol problém s výrobcom. Takže presne ako povedal David :D

      Vymazat
  3. „I když já osobně jsem to četl v autě a ruce mi ještě smrděly od ředidla.“ ... teda Davide -_-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na dalším srazu ti řeknu ten příběh, který se k tomu váže, jo? :D

      Vymazat