pátek 11. září 2015

Teror ve jménu víry

Tento komiks už se rozebral snad ze všech možných úhlů pohledu. Začínám být alergický na slovo kontroverzní, ačkoliv takový může být klidně tisíckrát. Jo, jsou tam fousatí chlápci z východu, vyznávají jiné náboženství než na které jsme tu zvyklí a sem tam odpálí nějakou tu nálož. Která je mimochodem zároveň jejich modním doplňkem. Smrtícím. Na druhé straně je chlápek, kterému to fakt vadí. Tak je začne střílet. Teď kde je ten problém? Že ti fousatí chlápci zabíjí občany Empire City? Nebo že Správkař drtí ksichty jim? Ono to je ve výsledku úplně jedno. Mně.


Čeho jsem si všiml hned na první pohled bylo, že Frank Miller dokáže z každého města udělat tak trochu symbol. Vezměte si Sin City. Tohle město se s nikým nemazlí. Do Sin City jít jen tak na procházku prostě nechceš. A teď Empire City. Tohle město je chladný, odtažitý. Je odporně zahleděný samo do sebe. Co třeba Valašské Meziříčí? Tohle město je nebezpečný. Ulice připomínají propletené hady, které si na svém klíně chová sám Lucifer. Valašské Meziříčí. Česká republika.


Příběh je plný emocí. Emocí, které se v komiksu nevyjadřují zrovna jednoduše. Párkrát jsem se pozastavil nad zajímavým překladem, ovšem kdo jsem, abych soudil, když jsem nečetl originál. Dokážu si představit, že mnoha lidem to nesedne. Kresba opravdu není přímočará, nevnucuje se. Spíše čtenáře nechává, aby si s ní očima pohrál, aby to jen tak neskončilo. Ale kdo zná Millera, nic ho nepřekvapí. Dokonce ani myšlenkové pochody postav, které tam rád umisťuje do čtverečku všude možně. Jen si vzpomeňte na Marvovo dilema. Taky si nemluvil sám pro sebe. Všechno je to v hlavě.


Není zase tak těžké to někam zařadit. Určitě se mi to nelíbilo v takové míře jako již zmíněné Sin City nebo třístovka. Teror je prostě trochu jiný. Ať už byly autorovy pohnutky jakékoliv, podařilo se mu stvořit něco, o čem se diskutuje, co se probírá a na co je spousta různorodých názorů. Zajímalo by mě, jestli by se taková diskuze spustila i po nakreslení komiksu o pálení čarodějnic a jiných psích kusech, co má na svědomí zase někdo jiný. Ale nechme tyto záležitosti stranou. Pokud máte chuť na akční komiks, ve kterém jde v jednu jedinou noc o všechno, jděte do toho. Pak si můžete rozhodnout, k jaké straně se nakloníte. Nebo se nenaklánějte vůbec a prostě si užijte čtení.

Hodnocení: 3,5/5

Frank Miller, Teror ve jménu víry, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2015), překlad Hana Studeničová, 120 stran.


Komiks můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat