čtvrtek 17. září 2015

Alif, neviditelný

Kdybych vám řekla, že hlavním hrdinou knihy je chudý Mohamad, napůl Arab a napůl Ind, prakticky ničím zajímavý a žijící se svou matkou, nejspíše by se vám protočili oči. Proto se skrývá pod přezdívkou Alif a je jedním z nejšikovnějších hackerů v okolí. Vůči svým klientům netrpí předsudky - chrání data všem, kteří dokáží zaplatit. Jestli jsou komunisté nebo židé ho netrápí. Nakonec se mu však povede vytvořit program, kterému nerozumí ani on sám. Cínové Sárí.


Alifa provází spoustu problémů spojených s jeho věkem - bezhlavě se zamiluje do dívky, kterou nikdy neviděl. A záhy ho zasáhne skutečnost, že jeho vyvolená patří k lepším kruhům a je z bohaté rodiny. Stále mu však po boku zůstává věrná kamarádka Dína, se kterou se dostávají do fantastických míst a potkávají neuvěřitelné bytosti. To vše díky tajemné knize příběhů, ze které se nakonec vyklube něco naprosto nečekaného.


Příběh samotný je velice čtivý, nechybí ani sympatické postavy, ale i těch pár týdnů po přečtení mám stále pocit, že autorka nevyužila celý potenciál. Nejnapínavější a nejakčnější scény tak nějak vyšuměly do ztracena. Toto každý vnímá jinak, ale něco mi chybělo. Kdybychom si jednotlivé dějové linky představili jako divadelní drama (expozice - kolize - krize - peripetie - katastrofa), většinou jako by právě ten pomyslný nejvyšší bod - krize - chyběl. Stále to ovšem nemění nic na faktu, že jako odpočinkový román plný nadpřirozených postav a žijících legend, je kniha skvělá.

Pokud doposud nemáte zkušenost s žádnou knihou, která by byla orientována na Blízký východ, nemusíte mít strach. Pár egyptských nebo arabských slov máte přehledně vysvětleno ve slovníku na konci. Veškeré rituály nebo zvyky jsou popsány přehledně, hned pochopíte, proč a jak se co děje. V příběhu jde samozřejmě o víc, než o džiny a kouzla. Mísí se nám zde spousta politiky s náboženstvím (i když někdy pouze v náznacích), ale běžný čtenář se nad tím vůbec nemusí pozastavovat.

Autorka má k tématice vztah, sama konvertovala k islámu, žila v Egyptě, živě se zajímá o tamní scénu a pilně se věnuje novinařině. Pro mnohé z vás bude zajímavější, že G. Willow Wilson je také poměrně známou osobností komiksu. Určitě si nenechte ujít komiks Cairo.

Hodnocení: 4,5/5

G. Willow Wilson; Alif, neviditelný; nakladatelství Paseka (rok vydání 2014, orig. 2012), překlad Michal Prokop, 376 stran. 

Pokud vás kniha zaujala, můžete ji zakoupit zde.

3 komentáře:

  1. Uvidím, možná někdy. :) Ale vypadá to dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobě by se možná Alif mohl líbit. Jako taková rychlovka. :) Já ráda Blízký východ, takže to bylo jasné.

      Vymazat