neděle 9. srpna 2015

Na západ od svobody

S detektivními příběhy se v posledních letech roztrhl pytel, ale nejoblíbenější četbou jsou bezesporu ty severské, ve kterých vynikl třeba Nesbo, Larsson nebo Kepler. Na západ od svobody sice pochází od švédského spisovatele, drží se však toho "klasické žánru", který mi hned připomněl Eda McBaina (příběhy 87. revíru jsem četla snad celou střední). Nemáme žádné jedinečné vyšetřovatele, žádné geniální mozky. Ludwig Licht je na první pohled naprosto obyčejným agentem na volné noze. Obyčejný samozřejmě z rezervou, protože kdysi býval informátorem a přirozeně by ho nikdo  nepovažoval za toho nejspolehlivějšího člověka, kterému svěřit něco tak důležitého. Sázka na něj se ale vyplatila.



Celá kniha začíná podivnou vraždou v marockém holičství. Aby toho nebylo málo, o chvíli později se na americkou ambasádu (ovšem tu v Berlíně) snaží dovolat žena, která má k záhadnému úmrtí informace. Vše ale samozřejmě sahá mnohem hlouběji a do popředí se dostává organizace HydraLeaks. CIA má konečně možnost dopadnout jejího šéfa, Luciena Gella. 

Zde si dovolím malou vsuvku, protože některým z vás při čtení posledních dvou vět možná naskakuje podivné "déjà vu". HydraLeaks je v knize skutečně jako náhrada WikiLeaks, jejíž aktivity jsou nejspíše všem aspoň trošku známé. WL zveřenuje pomocí internetu tajné vládní a jiné dokumenty. Pokud vám velká aféra WL vs. USA nic neříká, doporučuji se podívat alespoň na  Juliana Assange (jeho nedávné stíhání by mohlo být ještě v paměti). 


Přesně ve chvíli "prozření", že se jedná o něco známého, mě kniha začala bavit o mnoho více. Hlavní zásluhu na tom má fakt, že se vše najednou stává jakousi možnou realitou. Není to pouze příběh na papíře, ale člověk se do toho dokáže vžít. Tomu také hodně napomáhá sám Ludwig, který toho životu dal mnoho, ale sám téměř nic nedostal. Naprosto všední a přece něčím jedinečná postava.

Podle všeho se s tímto sympaťákem setkáme ještě v dalších knihách. Doufám, že sérii se opravdu podaří vydat, protože první příběh má opravdu slušnou šanci obstát i mezi všemi oblíbenou severskou krimi. 

Hodnocení: 4/5

Thomas Engström, Na západ od svobody, nakladatelství Jota (rok vydání 2015, orig. 2013), překlad Eliška Boudová, 328 stran.


Pokud vás kniha zaujala, podívejte se na stránky nakladatelství Jota, kde si ji můžete také objednat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat