středa 5. srpna 2015

Jelita

Tohle tu moc často nevidíte. Není to fantasy a už vůbec to není klasický komiks, kterých máme dostatek. Je to série stripů z časopisu, které jsou posbírány a zkompletovány k sobě. Po podrobném prozkoumání a seznámení se s tímto druhem literatury jsem přišel na jednu věc. Na tohle jsem už starý. Ale pojďme zahodit předsudky a zkusit se na to podívat z jiné strany. Nemůžu něco odsuzovat jen pro to, že nejsem tím, pro koho to bylo napsáno a nakresleno. Tak tedy Jelita.



Taková normální středoškolská parta. Závislák na počítačových hrách, třídní šprtka, depresák a ne moc chytrá blondýna. Tihle čtyři tvoří partu jelit, jak jim říká celá škola. Nejsou moc oblíbení, ale to je celkem jedno, protože si vystačí sami. Každá strana obsahuje nový příběh, nebo pokračování toho minulého. Budeme svědky celého školního roku, prázdnin a svátků. Díky touto soubornému vydání se dozvídáme prakticky všechno okamžitě, takže ten pocit čekání na další strip se vytrácí. A vůbec to nevadí.


Co se asi tak může na střední škole stát. Nic. A nebo taky spousta věcí. Je pravdou, že naše partička toho zažívá až nějak moc zvláštního, ale čert to vem. Nejde tomu upřít, že ve spoustě věcí se může člověk najít (v mém případě když hodně vzpomíná). Taky jsem roznášel letáky, strávil spoustu času hraním počítačových her a podobně. Na druhou stranu jsem nikdy ve škole nenašel mrtvolu. Někteří jsme holt neměli to štěstí.


Ze začátku jsem k tomu přistupoval s rozporuplnými pocity. Tohle není nic, co bych vyhledával a četl. A ověřil jsem si, proč tomu tak je. Jsem staré koště, které si sice na nějaké podobné situace vzpomene, ale už nikdy k tomu nebude mít tak blízko, jako když jsem na tu střední školu opravdu chodil. Což o to, zasmál jsem se. A s klidným srdcem to doporučím všem, kteří docení opravdu každou stránku. Já se zase vydám na svou starou stezku ke komiksům, kterým rozumím teď, a budu i za dalších spoustu let.

Hodnocení 3/5

Dan Černý, Jelita: ze života lůzrů, nakladatelství Paseka (rok vydání 2014), 64 barevných stran.


Pokud vás komiks zaujal, neváhejte se podívat na stránky nakladatelství Paseka.

Paseka

2 komentáře:

  1. Náhodou to nevypadá až tak zle..doporučím to dceři:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemělo to vyznít tak, že je to zlé. :) Určitě, to budu moc rád. :)

      Vymazat