středa 15. července 2015

Pán ohně

Pamatujete si ještě, jak jsme poslední měsíce slintala nad knihou Pán ohně, kterou napsal Peter May? Kupodivu tomu nepředcházelo nic. Nejsem žádný obrovský nadšenec série z ostrova Lewis (ač jsme první díl četla a moc se mi líbil), ale Pán ohně mě přitahoval mnohem více a to díky pozadí exotické Číny.


Naše dvě hlavní postavy nemohou být odlišnější. Na straně jedné americká lékařka Margaret, zvyklá na nonstop fastfoody, pouliční prodejce značkových hodinek a nevhodně krátké sukně. Na straně druhé čínský detektiv Li Jen, který s touto dámou musí spolupracovat na vyřešení případu vraždy. Oba mají svou minulost, své problémy, svou odlišnou kulturu. Ale to by v tom byl čert, aby si ti dva k sobě nakonec tu cestu nenašli.

To je přesně největší problém příběhu. Já ty romantické dějové linky nemusím. Nemusím ani hlavní hloupoučké hlavní hrdinky, které se místy chovají naprosto nelogicky. Naprosto výborná detektivka, naprosto výborné prostředí, mrazivá atmosféra, perfektně nastudované tradice a zvyky v Číně... a vše se pokazí sladkou omáčkou okolo. 


Je až neuvěřitelné, že May tuto knihu vydal už v roce 1999. A velká škoda je, že u nás byla nejdříve vydána série z ostrova Lewis. Je jasné, že autorův styl se za tu dobu značně posunul a nebylo by na škodu, kdyby čtenáři nejdříve četli knihu starší. Mně nezbývá nic jiného než doufat, že druhý díl Čínských thrillerů bude venku co nejdřív. Toto čtení je, i přes romantickou vsuvku, návykové!

Hodnocení: 4/5 

Peter May, Pán ohně, nakladatelství Host (rok vydání 2015, orig. 1999), překlad Filip Drlík, 440 stran.
Za e-book k recenzi mnohokrát děkuji nakladatelství Host. Nezapomeňte, že kniha je nově k dispozici i v paperbacku.

2 komentáře:

  1. Obálka je moc krásná a celkově mě kniha hodně láká! Díky za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem asi týden zpět a mám naprosto totožný názor. Škoda, že to nezůstalo u čistě detektivních nebo thrillerových prvků. Na nový díl se ale opravdu moc těším.

    OdpovědětVymazat