středa 29. července 2015

Literární spolek Laury Sněžné

Asi každý z nás se minimálně jednou setkal s knihou, kterou po přečtení nemohl nijak zařadit. Natož ji nějak ohodnotit. Literární spolek Laury Sněžné je pro mě naprostou záhadou. Dočetla jsem knihu před třemi dny a vlastně pořád nevím, jestli se mi líbila moc nebo vůbec. Je to dáno tím, že příběh samotný by se dal rozdělit na dva. Oba pojednávají o tom samém, ale jeden je psán příjemně, pohádkově a s takovým fantasy nádechem. Ten druhý je pak plný nadávek, sexu a podivných (pro mě nemístných) výrazů.


Ocitáme se v kouzelném zasněženém městečku Zaječín, kde se vlastně skoro všichni znají, žijí v blízkosti magických bytostí, mají své vyšlapané cestičky lesem a taky jednu knihovnu. Tato knihovna vše odstartuje. Dějí se tam podivné věci s knihami - příběhy se samovolně mění natolik, že stará dobrá klasika najednou nedává smysl. To se samozřejmě nelíbí zastupující učitelce finského jazyka, Elle Milanové. 

Ella se jako ústřední postava seznámí postupně se všemi devíti členy slavného Literárního spolku Laury Sněžné. A započne hra.


Jak jsem psala v úvodu, stále jsem z knihy rozpačitá. Nevím co si o ni myslet. Přečetla jsem ji opravdu rychle, příběh je napínavý a čtivý, ale to vše pro mě vyprchalo v místech, kdy pohádková detektivka ustupuje stranou. Ono když na první straně přečtete tuto větu: "Bylo ji dvacet šest let a krom jiného se skládala z překrásně vykroužených rtů a nefunkčních vaječníků." asi vás hned napadne, že tady něco v pořádku nebude.

Přesto všechno se mi ale příběh líbil a dokázal mě překvapit. Mám pouze jednu radu k těm, kteří by dali na krásnou obálku - toto není romantická pohádka.

Hodnocení: 3,5/5

Pasi Ilmari Jääskeläinen, Literární spolek Laury Sněžné, nakladatelství Paseka (rok vydání 2015), 260 stran.

Pokud vás kniha zaujala, nezapomeňte se na ni podívat na stránkách nakladatelství Paseka.

Paseka

4 komentáře:

  1. No já se přiznám, že si tak obden přečtu dvě stránky a nějak nemám potřebu tuto knihu hltavě číst. I když si myslím, že je zvláštní a moc zajímavá, přes to mě zatím ničím nevyburcovala, abych ji četla třeba do rána. Vlastně jsem se u ní zasekla. Ale nevzdávám se:)

    OdpovědětVymazat
  2. Můj letošní literární objev. Brala jsem to jako nadsázku a skvěle se při čtení bavila. Finský magický realismus má do G. G. Marqueze opravdu daleko :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ten příběh by se mi líbil a láká mě, ale ta druhá stránka knihy mě dost odrazuje, pár výrazů a úrvyků z knihy jsem už zahlídla a fakt se mi to nlíbilo :(

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se kniha líbila moc,ale s těmi erotickými částmi souhlasím. Některé pasáže mi připadaly vyloženě...oplzlé, či jak to nazvat? Zkrátka a dobře, do celkové atmosféry knihy se podle mě nehodily. Více asi viz recenze :)
    http://book-lords.blogspot.cz/2015/08/literarni-spolek-laury-snezne-pasi.html

    OdpovědětVymazat