sobota 11. července 2015

Dobývání edice Pevnost: 2x Shigor Birdman


Mise, která musela selhat – Shigor Birdman

Třetí kniha z Edice Pevnosti se nese ve znamení sci-fi. Kdo však očekává zdlouhavou Space operu s mezidruhovými vztahy, ten si musí ještě chvilku počkat. Tohle je nefalšovaná Military SF kde se střelivem nešetří a pro ostré slovo v akci se nechodí daleko. A hned od prvního písmenka to dává patřičně najevo.

V hlavní roli – parta speciální jednotky hvězdných mariňáků pod vedením seržanta Nowaka, která dostane speciální úkol. Rutina v podobě přepadení transportéru a následné ukořistění cenných dat se velmi rychle změní v boj o holý život. A když už se zdá, že všechno dobře dopadne, nastoupí dvojití i trojití agenti a začne teprve to pravé galaktické vzrůšo.
Shigor Birdman mě touhle sci-fi akcičkou mile překvapil. Pamatuji si, že když jsem knihu četl poprvé, tak jsem ji přelousknul snad na posezení. Autor totiž dokázal postupně vrstvit akci na akci, a když už si čtenář myslí, že bude konec, tak nastoupí ten největší zvrat. Ano, dalo by se tu najít pár patosů a mě osobně by tu sedělo více detailních popisů alá Žamboch nebo Kotleta, ale i přesto přese všechno se jedná o moc hezky napsanou knihu, která nepustí čtenáře pomalu ani na malou. Velký dík i tomu, že autor se zbytečně nehrabe v galaktických technologiích a nepíše stylem disertačky Stephena Hawkinga.

Pro space marínu povinnost. Nelze než doporučit.
Michal “Edrik“ Hnátek
-----------

Kronika konce světa - Shigor Birdman 

Záhadná nemoc, většina lidí je nakažena a stávají se z nich chodící mrtvoly. Co teď? Na jednu stranu hrůza ze ztráty všech blízkých, na druhou neomezené rabování a žádné zákony. To láká. A přesně o tom je deník jednoho člověka, který se nenakazil a přežil. Prostřednictvím knihy se dostaneme všude, kde byl on a setkáme se s lidmi, které potkal. Moc jich není, ale přece jen se přeživší najdou. A nehrají vždy za zákonné dobro. Výborná oddechová kniha, ve které nejde ani tak moc o útoky nemrtvých lidí, ale spíš o přežití a společné soužití.

Hodnocení: 4/5 
ctemeoba.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat