pondělí 8. června 2015

Želvy Ninja: Menu číslo 1

Mohl bych je tady důležitě představovat, popisovat jejich životy a rozepsat se o tom, jak k tomu všemu vlastně došlo. To by bylo ale zbytečné práce. Navíc se většinu z toho dozvíte hned v první knize. Želvy Ninja zná každý. Jsou vtipní, rychlí, zelení a celkem nebezpeční (za předpokladu, že spolupracují, a že jeden z nich zrovna neobjednává pizzu). Společně řeší jednu šlamastyku za druhou, naštěstí jsou pod dohledem svého mistra Třísky alias mluvícího potkana. Tohle osazenstvo je všem dobře známé ze seriálů nebo filmu. Komiks je ale úplně jiný svět. Lepší!



Tento komiks nepotřebuje další propagaci. Dost možná nepotřebuje ani tuhle recenzi. Já to potřebuji. Seriál Želvy Ninja jsem miloval, i když je od komiksu trochu více vzdálen. Jako dítě jsem byl velký fanoušek. Komiks to teď posunul na trochu vyšší úroveň. Je to drsnější, akčnější a teče tam celkem dost krve. Nechybí klasické hlášky, každý želvák má "to svoje" a je jen na vás, kdo bude ten oblíbený. Kromě toho se do příběhů postupně zapojují i jiné známé postavy.


Co se týče zhodnocení kresby, jako ten největší odborník jsem komiks otevřel a pronesl velmi kritickou a složitou větu: hezké to je. A u toho taky zůstanu. Všechno sedí a nic mě při čtení neruší (když zrovna nepotřebuje hafan na vzduch). V knize jsou první tři sešity Želvy Ninja a jedna Rafaelova sólovka. Co budou mít želvy za problémy, to už si zjistěte sami. Tady není třeba nic psát, bude se prostě mlátit, třískat a sekat. A vše v barvě.


Želvy jsou skvělý čtenářský zážitek. Na jednu stranu mě vrátili o pár let zpět (o dost pár let), ale na tu druhou je komiks zase v mnohém úplně rozdílný. Dospělejší. Stejně jako já! Všimnete si pak i těch narážek na různé jiné komiksové či knižní počiny. Od po zemi válejícího se sešitu Stupid Wars k rozečtené Duně. Já jsem spokojený a budu netrpělivě vyhlížet další krabici s pizzou! Snad v ní za čtvrt roku bude ten další díl.

Hodnocení: 5/5

Kevin Eastman, Peter Laird, Želvy Ninja: Menu číslo 1, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2015, orig. 2014), překlad Václav Dort, 155 stran

2 komentáře:

  1. úplně první seriál byl určený hlavně dětem, takže byl o hodně pozměněný aby se hodil pro děti !! navíc tady ani nepíšeš konkrétní sérii například série od roku 2003 je už víc podle komiksu !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale toto je recenze na komiks, nikoli seriál. V čem je problém? Že v jedné větě zaznělo, že je komiks od seriálu pro děti vzdálen?
      Původní komiks je určen pro dospělé. :)

      Vymazat