sobota 13. června 2015

Jdi a přines hlavu krále

Historická fantasy. Vikingové. První díl trilogie. Bitvy, boje, nekonečné tažení za hlavou krále. To vše jsem slyšela při křestu nového vydání knihy Jdi a přines hlavu krále z úst samotného autora. Musím se přiznat, že jsem o sérii do té doby neslyšela. Neměla jsem ani tušení, že tato kniha vyšla poprvé už před dvaceti lety.


Jaroslav Mostecký chválou na svou knihu nešetřil. Když o příběhu mluvil, nasadil mi do hlavy takovou špatnou představu, že to bude naprosto epické čtení. Rozčiloval se nad současnou českou historickou fantasy, čekala jsem tedy něco úplně nového, vikingy v nejdrsnější podobě, spoustu nádherných krajů, nájezdů a určitě i něco o samotné plavbě a moři. Už bych měla vědět, že nemůžu od knihy něco očekávat dopředu. 

Leif Olafson a Helgi Troll jsou taková správná vikingská dvojka. První má nárok na dánský trůn a druhý mu v tom pomůže. Ačkoli je mnohem starší a zkušenější, slíbil jeho otci, že mladého vlka ochrání. Dánsku mezitím vládne samozvanec Godfred, který údajně Leifovi korunu přenechat. Za hlavu nějakého krále. Blíže nespecifikováno.


Příběh jako takový je čtivý, správně neuvěřitelný a místy pravdu překvapí. Co mi ale vadí je to, že kdyby se neobjevilo slovo děvka, klidně by to mohla být fantasy pro mladší (kdo zná Hraničářova učně?). Prostě je šílené, aby se mohlo tolik věcí stát za pouhých padesát stran. Autor se nezdržuje popisem prakticky ničeho, nevykresluje žádnou atmosféru. Leif a Helgi prostě putují dál a dál, bojují dál a dál... podle mě nelze vytvořit knihu, která je psaná jako pro náctileté a zároveň do ní zakomponovat prvky pro dospělé. Buď tak nebo tak.

Tím samozřejmě nechci naznačit, že by kniha nestála za to. Stojí. Od 250 stránkové knihy prostě nemůžete čekat moc a jako odpočinková četba je to určitě super. Navíc v novém vydání i s krásnou úvodní ilustrací.

Hodnocení: 3/5

Jaroslav Mostecký, Jdi a přines hlavu krále (Vlčí věk 1), nakladatelství Epocha (rok vydání 2015), 244 stran.


5 komentářů:

  1. Skvělá recenze! :)
    Kniha mě samotná nijak nezaujala a po přečtení tvé recenze si nevede o moc líp. Je sice fajn, když má dílo spád, ale atmosféra je taky důležitá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to bych zase nechtěla, já myslím, že za přečtení určitě stojí. Zvláště když je krátká a pak se člověk může rozhodnout, zda pokračovat. :)
      A děkuji.

      Vymazat
  2. Kouknu se po tom v knihovně, od Mosteckého jsem ještě nic nečetla a po tvé recenzi nic zázračného nečekám. Ale pro obálky od Kupčíka mám hroznou slabost. =D

    OdpovědětVymazat
  3. Já musím přiznat, že mě nepřesvědčil.. Před křestem jsem si říkala, že si to třeba koupím a rozhodnu se podle jeho projevu. Ale nevyšlo mu to. Ta jeho kritika historické fantasy mě spíš nakrkla, zvlášť když mluvil i o Sapkowskim! :D Takže jsem ráda, že jsem si to nekoupila, protože by mě to asi opravdu nebavilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem ráda, že nejsem sama, působilo to na mě úplně stejně! Hlavně u té historické fantasy. :)

      Vymazat