pondělí 18. května 2015

Srdce Impéria aneb Odkaz Luthera Arkwrighta

Nejsem žádný profesionální recenzent. Jen si tu tak píšu na náš blog, nic mě nehoní, žádný stres, pohoda. Nemám od nikoho nakázáno pět chválu na ten a ten komiks. Dokonce bych tady tohle nemusel dnes vůbec psát. Neměl bych pak tolik okousané nehty a moje nervy by asi taky byly spokojenější. Ale co mám dělat, když mě to do toho prostě nutí? Nevím, jestli je to sám Luther, ale jedno je jasné. Tento komiks je fenomenální a příběhově chytlavý jako čerstvá borovicová smůla. Má i další pryskyřici podobnou vlastnost. Pokud se vám dostane do rukou, bude těžké na něj zapomenout. 



Moc jsem se do Srdce Impéria pouštět nechtěl, přeci jen tomu ještě předchází kniha Dobrodružství Luthera Arkwrighta, ale ta je prakticky nesehnatelná. Víte co? Žádná škoda. Srdce Impéria si můžete s klidným srdcem přečíst i tak. Aspoň já jsem nenašel žádný důvod, proč by to nešlo. Začíná tu totiž úplně nový příběh, který se s největší části odehrává v Londýně. Těžko ho zařadit do nějaké doby, protože to je úplně jiný Londýn, než na který jsme zvyklí. Snad jen podotknout, že se autorovi povedlo velmi dobře zachytit (v hodně pokřiveném a pokrouceném slova smyslu) královský život a naproti tomu život těch, kteří neměli to štěstí, aby se narodili do těch lepších poměrů.


K tomu velmi často využívá násilí, sex, ale i vtip. Záleží na situaci. Tyto tři aspekty pak dále kombinuje dle libosti a lidé slabších povah by to mohli považovat za nepřístojné. "K čertu s nimi!" Je to totiž úplně geniální. Kniha je plná intrik, spřádání vlastních plánů na svrhnutí anglické královny, nebo i třeba jiných, méně důležitých problémů. Narážky na otroctví, nechutnou módu šlechty a její nízké uvažování. Všichni tam ale omezení nejsou. A právě ti budou hrát největší roli v tom největším problému, vedle kterého jsou všechny ostatní, výše vypsané, doslova jen žabomyší. Když k tomu pak připočteme cestování časem a zničení všech paralelních vesmírů, začíná se z toho stávat celkem sci-fi.


Pokud máte rádi velkou spoustu postav, které doprovází nepřímočarý děj a pár zvláštností k tomu, to vše zabalené ve městě, které se svým zjevem podobá některým nočním můrám, tak směle do toho. Teď by měla přijít ta chytrá část o kresbě, jak je fantastická a tak. Ona je. Ale co víc k ní říct? Snad jen to, že se to díky ní čte prakticky samo. Žádné nepřehledné splácaniny, ale krásně zpracovaná stránka za stránkou. Pokud Srdce Impéria někde uvidíte, vzpomeňte si, že to za to opravdu stojí. Necelých 300 stran barevného komiksu, ale stejně si po dočtení budete říkat, že je to málo.

Hodnocení 5/5 

Bryan Talbot, Angus McKie, Srdce Impéria aneb Odkaz Luthera Arkwrighta, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2006, orig. 1999), přeložila Dana Krejčová a Miroslav Adamec, 295 plnobarevných stran




Nezapomeňte se podívat na komiksy z produkce Comics Centrum:

Žádné komentáře:

Okomentovat