neděle 3. května 2015

Sága

Napjatě očekávaný první díl Ságy je konečně tady. Nepatřím do skupiny, která netrpělivě postávala před obchody a natěšeně se na komiks vrhla hned v den naskladnění. Měla jsem v plánu si ho přečíst za nějakou dobu, až vlna nadšení opadne. Nakonec jsme si ho díky Šárce koupili prakticky ihned, protože to prý za to stojí. A stálo?



Jméno Brian Vaughan už je samo o sobě určitou známkou kvality (X-men, Batman, Y: The last man, Bažináč...), je tedy vcelku jasné, že příběhu se nedá vlastně nic vytknout. Sympatické hlavní postavy, sympatičtí záporáci, vtipné stvoření a příšery a to vše zabaleno do trochy magie, mečů i ultramoderních zbraní. Hodně kreativní svět, ze kterého nám sice zatím nebylo příliš odhaleno, ale o to víc se pak člověk těší na pokračování. První díl Ságy je spíš takový jemný rozjezd. Účelem je představit nám svět, postavy a jejich povahu  i trochu z minulosti. Příběh si drží tempo, výborné dialogy a není nouze o vtipné scény. Kresba je přehledná a skvěle koresponduje s obsahem.


Alana a Marko jsou něco jako novodobí Romeo a Julie. Tentokrát není problém v znepřátelených rodech. Znepřátelené jsou rovnou dvě kultury, které spolu válčí na všech světech. Dvojice tak musí společně se svou čerstvě narozenou dcerou Hazel utíkat za bezpečím. Neví kam, neví jak, neví s kým. Jediné jejich vodítko je mapa podivných částí onoho světa, které vlastně nemusí vůbec existovat. 


Rozhodně se jedná o zajímavý (a zábavný) počin, který by neměl nikomu uniknout. Jen škoda, že druhý díl je prozatím v nedohlednu. Snad nás překvapí dříve než za rok.

Hodnocení: 4/5

Brian K. Vaughan, Fiona Staples, Sága, nakladatelství BB Art (rok vydání 2015), překlad Richard Podaný, 168 stran.

Žádné komentáře:

Okomentovat