úterý 21. dubna 2015

Čistý

Zcela otevřeně přiznávám, když mi byla nabídnuta přímo tato kniha, nevěřila jsem tomu, že by to měl být můj šálek kávy. Nejvíc k tomu přispělo srovnání s Hunger Games, já totiž žádným velkým fanouškem nejsem. Možná za to může fakt, že jsem prví díl četla až ve svých (téměř) dvaceti letech. A to už bylo asi na teenagerskou post-apo celkem pozdě. A i když jsem teď zase starší a zase jsem četla něco v podobném duchu, musím říct, že kniha Čistý je lepší. Proč?



Určitě se mnou nebude mnoho lidí souhlasit, ale nikdy mi nevadilo být se svým názorem v menšině. Sama bych knihu s Hunger Games neporovnávala, když už nám to ale dali na obal, tak aspoň ve zkratce. HG působí na mladší čtenáře, protože je vše  vymyšleno tak, že se to dobře pochopí. Pro mě tedy naprosto nereálné. Naproti tomu svět v Čistém je nedomyšlený, surový a skutečně jako po velké katastrofě. Tak si to představuji. Pokud je většina života mrtvá, zbytek je na pokraji sil a je jen pár, kteří se schovávají v dómu, i přes všechny nedostatky (a často nesmyslné protiklady) to na mě působí mnohem reálněji. Jako druhý největší klad bych vyzdvihla o, že romantická zápletka zde hraje až opravdu vedlejší roli (přesně naopak tomu bylo v HG - právě proto je tato série možná pro spoustu líbivější). Za to má u mě autorka plusový bod. 


Velmi zajímavým prvkem je "splynutí", o kterém se tedy nejspíše dozvíme více v dalším díle. Není to něco, co by se dobře popisovalo. Ale v příběhu narazíte třeba na dědu s větrákem v krku nebo na slečinku s rukou obalenou panenkou. Je to něco, co by mě opravdu nenapadlo vymyslet a určitě je to zajímavý prvek, který by se mohl více rozvést.
Výhrady mám ovšem k samotnému plynutí knihy. Neplyne. Není to nic, co byste vzali do rukou a nemohli se odtrhnout až do konce. Naopak je třeba dělat občasné pauzy, protože některé pasáže jsou skutečně ubíjející (zejména celá první polovina knihy). Závěr to však docela dobře vynahrazuje, takže doporučuji vytrvat. Přestože má příběh spoustu nedostatků a ničím (kromě samotného splynutí) mě neohromil, někdy v budoucnu si přečtu určitě i pokračování.


Hodnocení: 3,5/5

Julianna Baggottová, Čistý, nakladatelství Jota (rok vydání 2014, orig. 2012), překlad Naďa Funioková, 475 stran.


Děkujeme nakladatelství Jota za poskytnutí knihy k recenzi. 

6 komentářů:

  1. Na databázi knihy jsem četla rozporuplné názory, tak jsem ráda za tento objektivní :). Pokukuji po tom delší dobu a jelikož jsem Huger games nečetla (a neplánuji), asi se do toho pustím.

    OdpovědětVymazat
  2. Já HG četla, když mi bylo 16 (možná 17), takže se mi to v té době docela dost líbilo. Zpětně bych v knihám samozřejmě našla nějaké nedostatky, ale tak je tomu asi vždy. Ale chápu tvůj postoj. Mě třeba vůbec nezaujala Divergence, o které všichni tak básní. Asi jsem na to už moc stará :D.
    Jinak pěkná recenze, zaujalo mě především to splynutí. No uvidíme ... třeba si knihu přeci jen někdy přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. I mně se Čistý moc líbil, i když si ho s Hunger Games netroufám srovnávat... Pro mě jsou to dvě naprosto odlišné knihy, takže vážně nevím. Ale Čistému jsem nakonec dala 4/5 hvězdiček.

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se Čistý moc nelíbil, byla to strašně depresivní knížka a po přečtení jsem se cítila úplně vyždímaná. Měla v sobě několik zajímavých nápadů a časem si možná přečtu i pokračování, ale u mně stále vede Hunger Games :P

    OdpovědětVymazat
  5. HG jsem nečetla, ale i tak by mě srovnání odradilo. Naštěstí jsem na tuhle knížku narazila v AJ zadarmo na amazonu, tak jsem si ji stáhla :D A musím říct, že z ní mám podobný pocit jako ty - vážně zajímavý nápad, moc by se mi líbal film a la Burton, to by bylo něco! Ale knížka vážně vůbec neubíhá, byla jsem zvědavá, jak celá série dopadne, ale druhý díl jsem už nedočetla, skončila jsem uprostřed knížky. Snad si někdy dodám odvahy a trilogii dočtu.

    OdpovědětVymazat
  6. O knize už jsem slyšela dříve a nevypadá špatně :)

    OdpovědětVymazat