středa 4. března 2015

Zámek a klíč 3: Koruna stínů

Psát recenzi na třetí díl obvykle pozbývá smyslu. Kdo nečetl první a druhý, asi těžko se vrhne na další. To dá rozum. Jenže pokud by vás něco mělo vyhecovat k tomu, abyste si nejen pořídili dvě předchozí pokračování, ale na jistotu šli i do třetího, je to právě Koruna stínů. Nevím, jaký je Joe Hill spisovatel. Žádnou knihu jsem od něj nečetl. Od jeho otce mám přečtenou jednu. Neuchvátilo mě to. Neměl jsem potřebu si hned přečíst další. Zámek a klíč je ale něco úplně jiného. Je to skvěle napsaný a úžasně nakreslený komiks. A to se s ním táhne už od prvního dílu.



Události předchozích dílů nechme stranou. Důležité je podotknout, že ještě velká spousta klíčů není objevená. Zatím jsme měli tu čest jen s těmi "ze slabšího soudku", pokud to můžu napsat takhle. Favorit na klíč roku je bezesporu klíč stínů, za kterým se v závěsu žene klíč gigantů. Kutil Tim by zase ocenil klíč nápravný, ale tento žebříček sestavuji já. Pokud bylo v tomto komiksu něco, z čeho mě mrazily záda, byly to hlavně události, které spustil právě klíč stínů.


Být Zámek (všimněte si velkého písmena, mluvíme tu o příjmení, ne o věci) není vůbec jednoduché. Díky rodinné kletbě se vám moc nedaří, otce kvůli tomu zavraždí a máma se léčí červeným vínem. Jako děti se o sebe musíte postarat skoro samy. Za tu dobu, co bydlíte na místě zvaném Klíčov, už jste si zvykly na nejrůznější anomálie. Ale to neznamená, že vás už nic nemůže překvapit. V Koruně stínů máte pocit, jako byste byly součástí příběhu. Na jednu stranu je to temná fantasy, ale nezůstává tu pozadu ani normální (aspoň v mezích) život.


Pokud existuje něco, co se k Hillovi hodí, je to Rodriguez. Kresba Zámku a klíče si drží svůj obvyklý nadprůměr, ale v tomto díle je v ní ještě něco více. Ve filmu vás něco vyleká lehce, v komiksu už to tak jednoduché není. To ovšem neznamená, že se to tu nepovedlo. A když už nebudete strachy bez sebe, budete aspoň fascinováni. Třetí díl Zámku a klíče je hra barev, stínů a detailů. A je minimálně jeden krok před prvními dvěma díly. 

Hodnocení 5/5

Joe Hill & Gabriel Rodriquez, Zámek a klíč: Koruna stínů, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2015, orig 2010), překlad Jan Kantůrek, 160 plnobarevných stran, vázaná s přebalem.


Děkujeme nakladatelství Comics Centrum za poskytnutí komiksu k recenzi.  Knihu můžete koupit zde.

2 komentáře:

  1. Tato recenze mě dokonce "donutila" založit si profil na bloggeru, abych mohla napsat, že mám naprosto stejný názor! Kniha mi včera přišla a opravdu je to zatím nejlepší Zámek a klíč. Doufám, že bude CC pokračovat, protože tuto sérii bych opravdu v poličce chtěla mít komplet.
    Sleduju vás! :)
    Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsi mě potěšila. A moc. :)

      Jsem rád, že se shodneme, ZK3 byl naprosto skvělý a byla by hrozná škoda, aby to nevyšlo celé. CC má v plánu vydat všechny díly, ale musí se najít vždy aspoň 500 kupců, protože to bude v edici na přání. :) Tak snad se najdou. A oni se najdou! :D

      Vymazat