úterý 3. března 2015

Recenze?? Raději článek!

Když se podívám na statistiku zhlédnutí jednotlivých článků a recenzí, je patrná jedna věc. Recenze tolik netáhnou. Není to tak, že by se nečetly vůbec, ale takový článek o tom co je tento měsíc nového nebo jak se máme, je několikanásobně čtenější. Nedivím se tomu, sám recenze čtu jen zřídkakdy. Rád je píšu, protože se v nich může člověk vyjádřit. Napsat svůj názor a svůj pohled na knihu nebo komiks. Nebudu tu psát o tom, jak rád píšu negativní recenze. Zase tolik jsem jich nenapsal. Většinou si pečlivě vybírám co budu číst, takže zklamání nepřichází zase tak často. A když přijde? Řeknu to. Ale co se nelíbí mně, může se líbit někomu jinému. Tak to prostě chodí.


Pravdou ale je, že kdyby blog stál jen na recenzích, určitě nebude mít takovou popularitu (tím neříkám, že je populární, jen to, že by byl populární méně). Nemyslím si, že píšu špatné recenze. Ale stejně jako já nevyhledávám recenze na ostatních stránkách, mohou to tak mít i ostatní. To beru. Proto nevěším hlavu, když se u recenze (se kterou se smolím, vymýšlím nepřekonatelné větné obraty a produkuji zajímavé myšlenky) neobjeví žádný komentář, ale jak vyfotíme psa, co žere kost, tak je tam komentářů deset. Tím se nechci Jacka nějak dotknout, určitě i to dá spoustu práce. Stejně jako on by nenapsal tu recenzi, já zase nepokoušu tu kost.

Počet komentářů je další věcí, která se často řeší. Děláme jakoby nic, ale když se u článku nějaký objeví, máme radost. Vypovídá to o tom, že si článek někdo přečetl a udělal si čas si i zareagovat. Výjimkou je pak spam typu "nice to meet you, very very good blog. Need money?" nebo když k vám někdo zabloudí z úplně jiné galaxie a chce po vás, ať se mu přihlásíte do jeho soutěže o levandulový šampón. Lákavá výhra, ale asi vynechám. Díky. Než takový komentář, to radši žádný. Jindy ale zase potěší, když se někomu líbí váš výběr knihy. Nebo váš prdící kostižrout, kterému to na fotkách sluší. Proto fotíme jeho, ne mě.


Stejně máme radost ze všeho. Z každého palce na té modré sociální síti a z každého nového čtenáře. Dáváte tak vědět o tom, že vás zajímá náš blog. Tohle všechno totiž děláme hlavně proto, že nás to baví. Baví nás číst a psát o tom, baví nás fotit a některé z nás baví v noci zvracet na koberec nestrávené kostičky. Ale to odbočuji. Je úplně jedno, co má kolik zobrazení a jaká pod tím probíhá diskuze. Hlavní je, že tu přijdete, mrknete se na naši zábavu a práci a už jen tím zanecháte nějaký odkaz. Za to moc děkujeme!


16 komentářů:

  1. Ahoj. :) Je fakt, že co se týče knížek a recenzí a tak, moc ráda nakouknu, co je nového, co se vám líbilo, inspiruju se, ale jdu dál. Ovšem jak je v článku Jack, nasadím přihlouplý úsměv a ňuňám na monitor. :D Sama mám velkou bafinu, miluju ji a vím, že kdybych na insta dávala její fotky místo kulinářských výtvorů a dalších blbin, budou ňuňat další. Tak to prostě nějak je, psí oči a chlupatý kožíšek nezklamou. :)
    Posílám Jackovi virtuální kostičku a vám oběma krásný den! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to chápu. :D Někdy tu bafinu vyfoť a pošli, ať se taky poňuňáme! :D :)

      A my tři taky přejeme! :)

      Vymazat
  2. U nás je to dost podobně. Články o vánocích, neúspěšné koupi Pekelné knižnice nebo Na co se těšíme mají větší úspěch než recenze. Jsou i výjimky. Komentovat články mi kolikrát přijde jednodušší než komentovat recenze. K recenzi na knihu kterou jsem ještě nečetl můžu napsat maximálně, že to vypadá zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to máš pravdu, pokud se u recenze nemá rozjet nějaká diskuze, je to asi trochu zbytečné. :)

      Vymazat
  3. Tak tak. Vím že moje "recenze" by na tom mohly být líp, ale občas mě fakt zamrzí, když si s nějakou dám hodně práce, sama si ji i pochválím (občas se to stane) a pak nulová odezva... :D A když narychlo sesmolím něco, co mě napadlo minutu zpátky, je pod tím komentářů jak naseto. Ale jak píšeš, každá odezva je skvělá, ať je jí kolik chce (a pokud to nejsou ty soutěže o šampon) a hlavní je mít z toho psaní radost. Každopádně i já sama dávám přednost blogům, který toho nabízí víc, než jenom ty recenze. Mám ráda ten pocit, že trochu znám i lidi co za tím blogem stojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se občas pochválím a nic. :D A někdy zase úplný opak, mám za to, že recenze nestojí za nic a jak naschvál se komentuje. :D

      I knižní blog by měl být různorodý, takže s tebou úplně souhlasím. :)

      Vymazat
  4. Já si ráda přečtu i recenze, ale jen od mých oblíbených recenzentů (třeba od tebe :D). Vím, že mě budou bavit a že si nepřečtu nějaký spoiler. Je fakt, že to zase tolik nekomentuju, protože k recenzi celkově není moc co odepsat, pokud jsem knihu nečetla taky. :D
    A váš pejsek je prostě kouzelný!! :) :3 Takže se není čemu divit, že je hlavní hvězdou. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O:) Tak to mě potěšilo. Děkuju. :) A úplně mi stačí, když si to přečteš. :D

      Hlavní hvězda teď spí, má za sebou náročné dopoledne plné odpočinku, tak se z toho musí vyspat... :D

      Vymazat
  5. Ráda si přečtu jak recenze, tak i články a vše o tom co je nového :) Ale je fakt, že články táhnou víc a svůj veliký podíl má na tom Jack, který má zkrátka své kouzlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jackovi se o těch pochvalách snad bude i zdát. :D Děkujeme. :)

      Vymazat
  6. Podobný článek bych napsala asi i já :) a myslím, že většina blogerů to má stejně, recenze málokterého blogera utáhnou celý web a stejně tak většina nevyhledává cizí :D je to smutný fakt. Já čtu jen ty, které mě zaujmou názvem nebo mám své osvědčené blogery, o kterých vím, že prostě vždy čtou dobré věci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevyhledávám vůbec, to je pravda. Kdo mi nevyskočí ve sledovacím okénku, málokdy na něj narazím. Ale snažím se to rozšiřovat. :D

      Nezbývá nám nic jiného, než psát i "obyčejné články". :D

      Vymazat
  7. Tak taky kdo by zvířátka nemiloval, že jo, navíc Jack je úžasný. A je skvělý, že vám tak ochotně zapózuje - moji potkani mizí do úkrytu sotva zahlédnou foťák a vyfotit se nechají maximálně tabletem (protože ještě nepřišli na to, že ta divná internetová věc umí fotit) =D Já recenze čtu ráda, máte hodně podobný vkus na knížky jako já a můj Muž a od toho se pak odvíjí postup "půjčím v knihovně => přečtu => líbí => koupím => maniakálně se pochechtávám na kopici nahromaděných knih". =D Takže v nich klidně pokračujte. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My chceme vidět potkany! :) :D A to nás těší, pozdravuj muže! A přejeme co nejvíc maniakálního smíchu nad hromadou knih. :D

      Vymazat
  8. Jack je prostě trhák :D Recenze na ostatních blozích také moc nevyhledávám. V drtivé většině případů si přečtu recenzi na knihu, po které už nějakou dobu pokukuju anebo na takovou, která budí ve společnosti rozporuplné reakce. Většinou to pak má za následek posunutí knihy v pomyslném žebříčku TBR (ať už směrem nahoru nebo dolů). A sama mám ohromnou radost, když se mi pod recenzí objeví alespoň jeden komentář, je to totiž takový malý zázrak :D
    Asi je to tím, že jsme všichni od přírody zvědaví a náhled do života někoho jiného je častokrát zábavnější a zajímavější než kniha samotná. A díky těm "kecacím" článkům mám pocit, že daného blogera znám trochu víc a líp :)
    Sice ČTETE OBA, ale blog už tvoříte všichni tři :D

    OdpovědětVymazat
  9. Já sama čtu recenze taky docela sporadicky. Většinou, když někdo napíše recenzi na knihu, kterou jsem četla nebo mám v plánu číst, popřípadě na nějakou notoricky známou. A to proto, že mě zajímá, zda má na věc stejný názor jako já, či nikoliv. Navíc, pod takovým článkem mohu svůj názor sama vyjádřit, narozdíl od recenzí na knihy, které jsem nečetla (Tam mohu napsat pouze to, že se ji také chystám číst, nebo proč ji číst nehodlám).

    Sama jsem si všimla, že osobnější články táhnou daleko víc, a je pravdou, že se mi i snáze píšou. Musím uznat, že z každého komentáře mám až dětinskou radost,stejně tak z dalšího pravidelného čtenáře, který se na můj blog vrací. I když blog píšu především proto, že mě to baví, tak mám díky čtenářům pocit, že to má smysl.
    Sama se proto snažím zanechat pod přečteným článkem nějakou reakci, jen aby bylo vidět, že jsem si článek přečetla a oceňuji ho :)

    Btw. Jack je fakt tahoun, aby jeho blog neměl nakonec víc čtenářů, než tento :D

    Králík v krabici

    OdpovědětVymazat