úterý 10. března 2015

Pekelné město

Určitě všichni znáte The Elder Scrolls (dále jen TES). Velmi známá série počítačových her. Dnes to ale vezmeme úplně za jiný konec a podíváme se na jedno knižní zpracování. Na Pekelné město jsem se těšil dlouhou dobu. Pro velkého fanouška této série je to skoro povinnost. Navíc se Epocha blýskla celkovým zpracováním. Obálka je více než povedená a rozhodně se za ni v knihovně nebudete stydět. Na obrázku vidíte to, okolo čeho se bude všechno točit. Umbriel. Škoda, že tam někde v rohu není ještě pan Babica ve své kuchyni. Potom by byl na obálce celý příběh.


Na začátku se seznámíme s hlavními postavami. Okamžitě vám bude jasné, že většina knihy bude právě o nich. Je to taková ta dvojka, kde se jeden snaží být rozumný, ale druhý ho tahá z průšvihu do průšvihu. Glim bude v tomto případě ten klidnější. Annaig pravý opak. Tady se setkáváme s první a skoro i poslední věcí, která nám připomene, že čteme knihu ze série TES. Glim je Argonian. Cesty osudu je budou rozdělovat a zase svádět dohromady. Nápomocné k tomu bude i zařízení, které Annaig zdědila po své matce.

A v čem že je ten problém? Do Tamrielu připluje létající město Umbriel. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby jako palivo nepoužívalo lidské duše. A protože takovému obrovskému šutru se špatně oponuje, bude třeba nějakých hrdinů, kteří ho zastaví. Těch se samozřejmě pár najde. Ať už jde o naši dvojici, nebo "udatného" prince, kterému Annaig učarovala a prostě jí musí pomoct. A taky zachránit svět, ale to je druhořadé. Do party se ještě přidává tajemný mág, který zase musí někoho pomstít. Jsme kompletní.



Na začátku jsem vzpomínal kuchyň. Po přečtení této knihy ji nechci aspoň měsíc vidět. Pokud se o G. R. R. Martinovi říká, že má zálibu v popisech různých pokrmů, tak náš autor měl být kuchařka, nebo potravinový inspektor. Připravte se na neustálé vaření. I když to bude někdy zajímavé (vařit se budou i jídla spirituální a nebo lidské duše), tak to stejně časem omrzí. A protože tenhle kolotoč jen tak neskončí, začne se to i protivit.

Ale nebudu jen negativní. Kniha se odehrává v krásném a nápaditém prostředí. Ať už budeme na zemi, nebo na Umbrielu. Taky nejsou opomenuty všemožné rasy, které se v TES vyskytují. Mám ale za to, že by se kniha dala napsat i úplně pod jiným názvem a autor nemusel honit čtenáře právě na již několikrát zmiňovanou sérii. Nejsem vyloženě zklamaný, ale čekal jsem více. Kniha ke konci graduje a příběh má šťávu, tak doufám, že mě druhý díl překvapí. Když už nic, nemusím na něj čekat dlouho.


Hodnocení: 3/5

Greg Keyes, Pekelné město, nakladatelství Epocha (rok vydání 2013), překlad Jakub Kovář, 282 stran.


6 komentářů:

  1. Osobne som bol z toho sklamaný :/ oproti kvalite príbehov hier je toto nič moc, ale inač som rád za knižne spracovaný príbeh z Tamrielu a všeobecne za nové dobrodružstvo tohto sveta :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, nedá se to srovnat. Ale buďme rádi za to málo.. :D

      Vymazat
  2. Zklamaný názory na to čtu všude, ale stejně mě nic neodradí :D A i kdyby mě to fakt nebavilo, vypadá to krásně a můžu se tím aspoň kochat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jo, je to hezká kniha. :) A není to úplné zklamání! :D Má to i své dobré a někdy i hodně světlé chvilky! :)

      Vymazat
  3. Tahle knížka mě už před časem zaujala stojí nádhernou obálkou a mám v plánu si ji přečíst, až doteď jsem ale nevěděla, že je napsaná podle hry. :D Tvoje recenze mě na ni ještě víc navnadila, takže díky za ni :) Navíc jsem zvědavá na ta jídla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkni, přečti a dej vědět, jak se ti líbila. :) :D Pak můžeme otevřít virtuální kuchyň! :D

      Vymazat