pondělí 23. února 2015

Magie pro každého

Mohli by se zdát úplně obyčejní. Až na to, že jeden právě vylezl z blázince, druhý žije uvnitř záchodové kabinky, třetí má pod zemí živé-mrtvé milenky a čtvrtá drobný problém s alkoholem. Dohromady ta správná parta na záchranu světa i vlastních zadků. V kombinaci s bandou příšer a démonů vzniká úplně nové Česko. Jiří Pavlovský uvádí Kladivo na čaroděje.


Nestává se zase tak často, že mě nějaká kniha zaujme už po pár stranách. Ještě méně často se hned od začátku bavím a zasměju. Magie pro každého je v tomto směru opravdu výjimečná, protože autorův specifický humor mě neomrzel ani na poslední straně. Jelikož se jedná o první díl delší série, hlavní je představit nám všechny "hrdiny", schopnosti a vztahy mezi nimi. I přesto však obsahuje víceméně ucelený příběh, který ale otevírá spoustu možností pro další pokračování (jak by taky ne, když bude vycházet už osmá kniha).


Banda podivínů, které jsem vám lehce popsala na začátku, má však jisté schopnosti. Magické schopnosti. Bohužel pro ně existují i takový, kteří mají schopností více a taky silnější a mocnější. To se pak musí plnit příkazy, jinak by se mohlo stát, že skončíte s rostoucím démonem v břiše.

Celé zasazení do našeho prostředí, použití českých jmen a známých věcí, tomu dodává úplně jiný rozměr. Čtení je svižné a není třeba nad ničím dlouze přemýšlet. V mnohém se kniha podobá stylu Miroslava Žambocha nebo Štěpána Kopřivy. Samozřejmě je ale úplně jedinečná a nemohu ji s ničím jiným srovnávat. Jen je to prostě styl, který mi sedí.


Na závěr je ještě třeba vyzdvihnout grafické zpracování. Celé to na mě totiž působí jako komiks (už je pro to povědomé "Stan Lee uvádí.. "). Parádní obálka, zajímavý falešný přebal, prostě něco, na co je radost v knihovně koukat. Pokud chcete dát šanci českým autorům, určitě neváhejte a Kladivo na čaroděje vyhledejte. 

Hodnocení: 4/5

Jiří Pavlovský, Kladivo na čaroděje: Magie pro každého, nakladatelství Epocha (rok vydání 2012), 200 stran. 


Děkuji nakladatelství Epocha za poskytnutí recenzního výtisku. 



5 komentářů:

  1. Na Kladivo pokoukávám už dlouho, českých autorů fantastiky není nikdy dost, takže se na to asi vrhnu když vidím, že se líbilo...

    OdpovědětVymazat
  2. Do soboty 28. 2. máme v našem e-shopu (http://www.epocha.cz/detailknihy.php?id=681) balíček všech dosud vyšlých dílů s 50% slevou - za 551 místo 1103 Kč. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Kladivo je super, začla jsem ho číst, když byly venku první dva díly a od té doby kupuju každý díl a čtu ho hned (což u většiny knížek takhle nedělám :D). Je to super odpočinkové čtení, je to přečtené za chvilku, postavy mají skvělé hlášky, takže se člověk pobaví, nechybí ani napětí. A obálky jsou opravdu parádní.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Kladivo postupně kupuju mému Drahému. První si koupil sám, na oficiálním křtu, který jsme navštívili v rámci loňského pražského knižního veletrhu. Bylo to rozhodně zajímavé se s kolektivem, který za vydáním stojí, setkat..stejně tak poslouchat, co bylo námětem apod. Co mě na knize baví, jsou odkazy na brakovou literaturu :D

    OdpovědětVymazat