pondělí 2. února 2015

Filmy/seriály podle knižní předlohy

Ať už se jedná o novější nebo starší film, vždy se snažím dodržet jediné - přečíst nejdříve knihu, než film úplně naruší mou představu o postavách, prostředí a tak vůbec. Pravdou je, že mi několik knih uniklo, ale shodou náhod se je ani nechystám číst, protože jsem filmy nehodnotila tak úplně kladně. Dnes bych vám ráda ukázala to "nejlepší", co jsem viděla a mělo to svou knižní předlohu. 

1. Filmy a seriály dle knih Jane Austen
Toto je moje obrovská srdcovka, ať už se jedná o skvělé celovečerní filmy anebo britské televizní seriály. Ve všech případech se mi režisér trefil do noty jak hereckým obsazením, tak celým zpracováním a zachoval mé oblíbené scény stejně krásné jako jsou v knize. Už se ani nedopočítám, kolikrát jsem vlastně filmy viděla. A nikdy mě neomrzely.


2. Animáky studia Ghibli
Poprvé jsem se s tvorbou Hayao Miyazaki a celého studia Ghibli setkala na střední škole. Už ani nevím kolik jsem pak viděla dokumentů o jejich úžasné práci. Všechny jejich filmy jsem viděla snad stokrát a neustále obdivuju nádhernou animaci, které bych třeba také jednou chtěla dosáhnout. To je i případ Howl´s moving castle, který je vytvořen na základě pohádkové knížky od britské autorky Diany Wynne Jones. Ačkoli máme knížku doma, nikdy mi tak neučarovala jako japonská filmová verze.



3. Filmy a seriály dle komiksové předlohy
Ne všechny jsou dobré. Ne všechny se drží své psané (a kreslené) předlohy. Vlastně čím více komiksů mám za sebou, tím více zjišťuji, jak se filmy od originálu liší. Zejména ty od Marvelu. Některým to ale na druhou stranu prospívá, což by mohl být případ třeba The Walking dead.



4. Trilogie jak má být
A tou je samozřejmě Pán prstenů. Ač je krátký příběh z knihy Hobit také na tři díly, nemám velký zájem se na to někdy dívat znovu (a to jsem ten třetí ještě neviděla). Naopak Pán prstenů se mi nikdy neohraje. Ale určitě nejsem sama, kdo to má takto.



5. Klasika ve starém i novém kabátu
Spousta klasické četby mi přirostla k srdci už na základní škole. Před maturitou už jsem měla své oblíbené přečtené pětkrát i více. Ale protože v té době nebylo mnoho lidí, kterým se čtení těchto knih zdálo jako vhodné využití času, rozhodli se ve škole dívat na filmové adaptace. Některé nakonec vůbec špatné nejsou a líbí se mi stále. A protože už režiséři neví, co vymýšlet za příběhy, vrhají se do nových a nových zpracování už zpracovaného.



Že je toho málo? Je. Ale vypsat všechny výborné filmy a knihy by samo o sobě vyšlo na celý blog. A ne na článek. Že v seznamu není zmíněna spousta věcí (třeba GoT)? To bude zase někdy příště. Příště třeba i pár nejhorších filmových adaptací. 

12 komentářů:

  1. Filmové adaptace knih Jane Austenové mám také moc ráda... Článek mi připomněl, že jsem už dlouho žádnou neviděla :D

    OdpovědětVymazat
  2. Pamatuji si, že když jsem viděla poprvé Pýchu a předsudek (s K. Knightley) byla jsem z toho tak nadšená, že jsem si to během následujícího týdne pustila asi ještě 3x. Knihu jsem četla až po zhlédnutí, ale i tak jsem si to nesmírně užila a v létě si hodlám dát re-reading. Rozum a cit jsem nebyla schopná dokoukat do konce. :D Třeba mě překvapí kniha.
    Mijazakiho filmy jsou srdcovka. Nejoblíbenější je rozhodně Princezna Mononoke.
    Filmy se superhrdiny jsem ještě nedávno dost žrala, ale teď už mi to docela leze krkem. Asi toho bylo v poslední době na můj vkus moc. Na nové Avengers ale musím.
    Na třetího Hobita ani nekoukej. Málem jsem v kině usnula. HRŮZA! Ale Pán prstenů je super. Byly časy, kdy jsem každý rok na konci června pořádala vlastní filmový maraton, během kterého jsem zhlédla všechny tři díly. Dvě věže pořád vedou, protože chodící stromy. :D
    To zpracování Bídníků z roku 58 jsem nikdy neviděla. Asi bych to měla napravit. U mě spíš vede to z roku 98 (L. Neeson) a 2000 (G. Depardieu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to jsi mě hrozně potěšila, hlavně s Ghiblim.. :-D Já jsem o Miyazakim psala práci do školy, takže jsem měla dokonce dovoleno koukat v hodinách na pohádky.. Princeznu mám taky hrozně ráda, strašně se mi líbí to prostředí a příroda.. ale jinak mě baví asi všechno. Cesta do fantazie, Laputa, Porco Rosso... musím se na něco podívat. :-D
      Na třetího Hobita se stejně teď nechystáme, chtěli jsme jít na půlnoční premiéru a nakonec jsme se rozhodli raději spát. :-D

      Vymazat
    2. Také jsem pro, abys nemarnila čas v kině na Hobitovi. Je to zklamání, hrůza a děs v jednom. Neskutečně se to táhne, nic se tam neděje, když se něco děje, tak to předpokládáš a nebo je to groteska k pláči.
      Někde jsem četla, že po třetím Hobitovi odmítli potomci Tolkiena dát práva k natočení dalších knih.

      Vymazat
  3. Pýcha a předsudek s Keirou je u mě na prvním místě ve filmech a ne jen těch, podle knihy. :) (Dokonce se mi líbí i ten závěr, který byl natočený pro americké diváky, a vůbec se v knize nevyskytuje, kde je Lizzie už paní Darcy a spolu si před svým sídlem špitají.) Hodně zajímavé je, že v Anně Karenině udělal režisér z představitelů Lizzie a pana Darcyho sourozence :D. - Zpracování A.K. se mi taky moc líbí, s Bídníky to už tak vřelé není, ale není to horší než třeba dle mě fakt příšerný Gatsby.
    Mimochodem syn Hayaa - Goro Miyazaki taky natočil skvělý film - Příběhy ze Zeměmoří, který je podle knihy taky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem si vzpomněla, že jsem zvědavá, jak dopadne ten brakový film brakové knihy Pýcha, předsudek a zombie, který má vyjít letos :-) .

      Vymazat
  4. Pýchu a předsudek jsem viděla teprve nedávno, a to ještě anglicky s o několik vteřin posunutými titulky, ale nějak jsem to zvládla a byla jsem z filmu nadšená! :)
    Miyazakiho mám také strašně ráda. Jsou to pro mě takové ty filmy, na které jsem koukala v dětství (ačkoli jsem se jich prý příšerně bála), pak na ně pozapomněla a teprve nedávno je zase znovuobjevila a všechno se mi rázem vrátilo. Nejradši mám Cestu do fantazie.
    Jestli jsi neviděla poslední díl Hobita, radši na něj ani nekoukej. :D Do kina už jsem šla s tím, že to prý je špatné, ale naprosto to předčilo veškerá má očekávání a bylo to ještě horší. Člověk to musí brát dost s humorem, aby ho tenhle film nenaštval. :D
    Bídníky jsem asi třikrát zkoušela rozečíst, ale vůbec mi nesedli. Ani film mě nijak zvlášť nezaujal, i když přiznávám, že jsem na něj moc nedávala pozor, a někdy se na něj budu muset kouknout znovu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď ještě koukám, že komentář nade mnou zmiňuje Příběhy ze Zeměmoří – ty jsou taky skvělé :)

      Vymazat
  5. Vy jste změnili design? Nebo to jsem tu tak dlouho nebyla? :OO Každopádně je perfektní! :)
    Mám radši filmy, které nemají knižní předlohu, protože pak se nemůže jen tak jednoduše pokazit, že. Když ji mají, stává se ze mě kritik a ráda to všechno hejtuju. o.O
    Na západní frontě klid je úžasný a strašný film, že jsem ho ani ze strachu nedokoukala do konce. o.O Nesnáším a miluju válečný filmy. Je to divný? :D
    A s Jane Austenovou jsme na tom stejně, taky mě její filmy ještě neomrzely a mám je moc ráda :))

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsme u té Austenové,četli jste pokračování Pýchy a předsudku Pemberly?Sice to není od Austenové,ale dává to příběhu zajímavou tečku,která jediná mi u mé milované autorky chybí a to je aspoň pár stran po šťastném konci :D Taky doporučuju seriál Lost in Austen,je to sice spíš komedie,ale příjemná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc pěkný film je Smutky slečny Austenové, které dělají za tím vším jednu velkou, pěknou a reálnou tečku. Zámek Pemberley není povedená kniha, lepší je Pýcha, předsudek a namlouvání. :-)

      Vymazat
  7. Super přehled :) Viděla jsem všechno, kromě filmu "Watchmen" - a ten si nechám až po načtení komixu. Jinak Howlův zámek úplně miluju, stejně tak Bídníky - ale tam to bude tím, že jsem vůbec nadšená divačka muzikálů a tak není až tak těžké mě v téhle oblasti nadchnout. Zvlášť když jsem si ten muszikál stačila zamilovat už v nefilmové verzi a když do hlavní role obsadili Hugh Jackmana (ehm... :D !!! )

    OdpovědětVymazat