neděle 25. ledna 2015

Od Čtyřlístku k Drsné Škole

V rámci našeho komiksového roku 2015, kdy se budeme snažit si rozšířit obzory i knihovnu hlavně o tento literární žánr, jsem se rozhodl, že napíšu takový průlet, jak to šlo s komiksem a se mnou úplně od začátku. Komiksy se ke mně dostávaly formou dárků od rodičů, babiček a dědečků. Díky jejich mírumilovné povaze jsem ale místo super hrdinů dostával hlavně Čtyřlístky a Kačer Donald (ve kterých překvapivě Kačer Donald býval jen zřídka, místo toho tam byl pořád Strýček Skrblík, Rampa a Kulík, Bulík a Dulík). To mi nevadilo, měl jsem tyhle nenáročné příběhy rád. Společně s přílohou komiksu to pak byla zábava i ve školce/škole. Kdo neměl sliz nebo tajné kódovací zařízení, jako by nežil.

Časem ale zájem opadl a komiksy se přesunuly do skříní a šuplíků (ještě že ne do koše, toho bych dnes litoval). Taková reinkarnace proběhla v době, kdy jsem četl knihy Jaroslava Foglara. Nejvíce jsem žral partu Rychlých Šípů. Taky jsme měli podobnou partu, jenže sehnat klubovnu nebylo zase tak jednoduché. A bez klubovny to nestálo za nic. Pak jsem si to vynahradil ve skautu, ale moc dlouho to nevydrželo. Každopádně komiks Rychlých Šípů mám doma dodnes, je to první vydání. A co si pamatuji, bez nějakého příběhu jsem se nebyl schopný ani najíst. Když k tomu nebyl komiks, jídlo prostě nechutnalo tak dobře.


Komiksová pauza pak trvala celkem dlouho. Vždy jsem se rád vracel k Čtyřlístkům i Rychlým Šípům. A to kdykoliv. Ale nijak jsem netoužil po něčem jiném. Na internetu jsem ale narazil na OOTS (Order of the Stick). Tou dobou vycházel ještě přeložený, dnes už tomu tak není. Hůlkový řád (v překladu) mě pak inspiroval i k tvorbě vlastního komiksu jako maturitního výrobku. A můj zájem o fantasy literaturu se přesunul i na komiksy. První jsem se zaměřil spíše na čistě fantasy (Zaklínač, World of Warcraft), ale zase tolik takových komiksů není, takže byl čas posunout se trochu dál.


Nějakou chvíli jsem četl i mangu. A celkem dost. Neřekl bych, že mě to úplně pustilo, spíše se bojím té spousty dílů, která ještě vyjde. A může to trvat i několik let. Takže se nebráním takovému Death Note, ale z Naruta a Bleach už mám větší respekt. Jako poslední etapu bych označil krok na pole komiksů od Millera, O'Barra a taky konečně vstup do džungle superhrdinských komiksů. Tu se teprve začínám orientovat, ale oproti začátku je tu 100% posun. A bude to pokračovat. Každopádně bych tímto uzavřel to malé shrnutí toho, jak to šlo od začátku. V jakém věku a čím jste začínali vy? Chytlo vás to, nebo to po čase prostě přešlo a nemáte chuť se k tomu vracet? Já se vracím. A rád.


11 komentářů:

  1. Krásná sbírka, a třeba za to Sin City bych se vůbec nezlobila. Ale nejvíc asi závidím ty Čtyřlístky :D Ty starný mě hodně bavily, bohužel skončily v koši.. když jsem si ho koupila před pár lety, přišlo mi to dost chabý (ve smyslu nových postav a tak, chyběl mi tam Rexík :)). Jinak jsem komiksům nijak zvlášť nepropadla, ale věřím že je to jen tím, že jsem ještě neobjevila ten pravej. A taky, pravda, je mi líto za ně dávat tolik peněz, když to není moje vášeň č. 1 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtyřlístků mám mraky, jsem na ně pyšný. :D Ale je pravda, že novější už nejsou to pravé. Rexík byl super. :D

      Vymazat
  2. Na Čtyřlístkách jsem taky vyrostla, dále pak třeba Kačer Donald nebo Tom a Jerry, ale i Rychlé šípy. Máme doma úplně historické vydání a jako malá jsem se k nim neustále vracela. Celkově jsem měla hodně ráda Foglarovu tvorbu. Z těch novějších mám ráda Walking dead nebo Death Note :) Ale ráda bych zkusila i jiné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám rád knihy od Foglara. A Walking dead i Death Note mi taky sedly. Zkus třeba Sin City, to je super. :)

      Vymazat
  3. Já jako hodně malej špunt (to jsem ještě neuměla číst) jsem objevila na půdě dědovy a taťkovy starý "abíčka" a tam mě tehdy zaujal komiks Pifík. Čtyřlístek nemohl chybět, stejně tak Rychlé šípy, Mickey Mouse a Donald Duck, od sestřenky jsem měla sbírku Arén a Komet, brácha měl Želvy Ninja a Xenu dokonce :)
    Pak byl nějakou dobu útlum a v poslední době se zas ke komiksům vracím, miluju Zámek a klíč, Calvina a Hobbese, Lenore atd. a pak čtu všechno čím mě zásobuje kamarád, aby si měl s kým povídat o komiksech. Takže Batman, Superman, Strážci, Hellblazer, Banda, Ravine, ... Zrovna včera mi dovezl kabelu asi 10 komiksů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a nesmím zapomenout na Sandmana!

      Vymazat
    2. Hezky. :)

      A to je fajn, že máš přísun komiksů. Aby bylo o čem mluvit. :D Na Calvina a Hobbese se taky chystám. Ať se zasměju. :)

      Vymazat
  4. Začínala jsem na Čtyřlístku - přečtená každá knížka, spoustu časopisů, milovala jsem je (teda furt na ně ráda vzpomínám :D). Manga jde trochu mimo mě, i když jelikož kámoška ji čte, takže jsem nějaký ten díl Bleach četla a celkem dobrý :D Ale co jsem na střední a vlastně už i na základce, jsem se zažrala do superhrdinských komiksů - plánuju nákup nějakého dílu z ultimátního komiksového kompletu :)
    http://fantasy-maniak.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, do UKK jsme teď taky zažraní. :D Ale časem přejdeme i na ostatní komiksové knihy, omnibusy a podobně. Ať to nějak vypadá. :)

      Vymazat
  5. Tak zrovna Čtyřlístka jsem jako malá milovala! Bylo to super, ani nevím, jestli ho ještě někde mám, budu to muset prozkoumat. Jinak myslím, že dost slušný růst, snad se mi povede něco alespoň vzdáleně podobného :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtyřlístek byl skvělý, mám ho rád i dnes. Ale popravdě, hlavně ty starší díly. :)

      Vymazat