čtvrtek 8. ledna 2015

I hodnocení se může časem změnit...

Hodnocení knih podle nějaké škály bodů je dnes už úplnou samozřejmostí. Na různých čtenářských portálech si můžete knihu dát pod různé štítky a pak ji ještě ohodnotit. Body, hvězdy, růžoví sloni. Prostě jakkoliv. Já se hodnocení knih nevyhýbám, nezapomenu ohodnotit každou z těch, co jsem četl. Kdybych byl pořádnější, měl bych i hezký systém štítků. Já tam vždycky nalepím jen tak něco, aby se neřeklo. A stačí. Teď zpátky k hodnocení. Hodnocení je moje, takže když mě nikdo nezná, neví co čtu a co se mi líbí, asi těžko se podle mého hodnocení bude řídit. Na druhou stranu ti, kteří mají určitý přehled, si aspoň mohou udělat obrázek o tom, jak se mi ta kniha líbila.



Když někdy zpětně projíždím své hodnocení, nestačím se u některých knih divit. Proč jsem ji cenil na plný počet, když je to vlastně průměr? Málokdy se rozhodnu hodnocení zvýšit, většinou jen snižuji. Je to dáno tím, kolik jsem měl v té době načteno a kolik mám teď. Hunger Games ode mne dostalo plný počet, před pár lety jsem z toho byl nadšený. Když se ohlédnu zpětně, nemám potřebu tuhle knihu zašlapat do země, ale plný počet? Proč? Co se mi na tom tak líbilo, vždyť to byla průměrná kniha a z téhož žánru už jsem za tu dobu četl nespočet lepších. U některých knih nadšení zůstane i po roce, po dvou. A jiné bohužel spadnou, protože se objeví další, lepší.


U fantasy to mám podobně. Některé knihy jsem hodnotil (dá se říct i nadhodnotil) jen proto, že se mi prostě líbily. Když si pak ale přečtete opravdu mistrovský kousek, který vám vyrazí dech a bodne nůž do zad, co s tím? Přece nemůžu tyto dvě knihy stavět na stejnou příčku, to nejde. Postupem času je to ale méně vyskytující se jev, protože své požadavky na dobrou knihu neustále zvyšuji a už se nerozplývám nad vším, co ve výsledku bylo "dobré". Je spousta příběhů, kde se dá z každého vzít něco jiného. Na každém si čtenář může najít to, co tam stálo za to. Ale jak to ovlivní celkový dojem z knihy, to je ve výsledku pouze na něm.


Hodnotím tak, jak se kniha líbí mě. A i když vím, že je skvělá, super a já z ní byl úplně vedle, najdou se lidé, kteří budou úplně opačného názoru. To je správně, hodnocení je totiž subjektivní, nikdy se nestarám o tom, komu by se to mohlo líbit a jak to někdo třeba přijme. Mně se to líbí a basta. Pokud má někdo jiný názor, neberu mu ho. A zároveň si taky nenechám zkazit požitek z knih, kterou on ohodnotil špatně. Minimálně do té doby, než si na ni udělám svůj názor. Jak jste na tom vy, mění se postupem času vaše hodnocení knih, ke kterým se vrátíte? 

13 komentářů:

  1. Taky postupem času upravuji hodnocení :) Ale málokdy zvyšuji, většinou třeba hvězdičku ubírám, protože ve srovnání s nějakým dalším dílem, to už není tak dobré, jak se mi zdálo. Většina knih pak spadá do nějakého toho průměru, jen málo je podprůměrných, jen málo nadprůměrných :)

    Králík v krabici

    OdpovědětVymazat
  2. Davi, úplně naprosto stejně to je u mne. Často mne napadá jistá osoba na GR, když dám nějaké její oblíbené knize tři hvězdičky a vyčte mi, že jsme třeba Škole noci dala 5. Nebo stmívání. Dneska už to taky vidím jinak, ale rozhodla jsem se, že to hodnocení zpětně měnit nebudu, protože tehdy jsem byla čtenářsky úplně někde jinde. Škola noci má proti tomu, co čtu dnes, nárok tak na jednu dvě hvězdičky :D Ale prostě je to můj vývoj. Třeba všemi opěvovaná Zlodějka knih, kterou pomalu všichni hodnotí plným počtem, na mne nenechala takový dopad, jako jiné knihy, které třeba neměly tak vážné téma, ale četly se jedna radost a já jim nemohla nic vytknout. Myslím, že podobné je to tak i s filmy. Dnes se pousmívám nad naivitou některých filmů, u kterých jsem si kdysi málem okousala všechny nehty :D Prostě se člověk mění, mění vkus, mění se jeho náročnost, taky záleží asi i na rozpoložení, ve kterém knihu čtu. Já dnes dala poslednímu dílu Vampýrské akademie 3 hvězdičky. Bylo to skvělé. Ale sérii jsem začínala před 4 lety a ono ta "skvělost" už má trochu jinou hodnotu. :-))

    OdpovědětVymazat
  3. To já hodnocení neměním :) leda, když přečtu znovu a názor změním. V té době se mi na tolik procent a hvězd líbila, tak ten názor a recenze v té době byly psané :) Prostě to tak bylo a s čistým svědomím jsem to tam tak zadala. Proč to měnit. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel se musím přiznat, že už jsem pár hodnocení změnila. Přesně jak píšeš, najednou mi kniha nepřipadá tak úžasná, najednou ji vnímám jinak a nemohu mít čisté svědomí, když jí nechám plný počet. Nedělám to tak u všech, ale stane se. A už třikrát jsem hodnocení zvedala, protože se mi asi změnily čtecí chutě a najednou mě dotyčné příběhy pohltily :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ach koľkokrát som bola z niečoho vyslovene nadšená a spätne som sa stále nedostala ani k druhému dielu, ktorý vyšiel o rok-dva neskôr. Pôvodné nadšenie dopadlo a pokiaľ by mi strčili dvojku do rúk v moment, keď som dočítala, tak by som to určite zhltla. A s hodnoteniami to tak býva - mám to rovnako. Zvyknem spätne hodnotenie meniť, pretože jednoducho nerozumiem, prečo som niečomu dala také hodnotenie, aké som dala. Ale čitatelia sa menia a ich vkus dupľom. Asi preto :) Tak držím palce, aby si našiel čo najviac kníh, ktorým ani po rokoch to hodnotenie nebudeš musieť zmeniť ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný článek. Myslím si, že jsi to vystihl úplně skvěle.

    OdpovědětVymazat
  7. Souhlasím, já to mám taky tak. I když zrovna u Hunger games bych hodnocení nesnižovala, tahle triologie mi přijde absolutně jedinečná. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Kolikrát si říkám, že je vážně nespravedlivé, jak jsem některé knihy ohodnotila dřív v porovnání s těmi novějšími. Někdy přijdou pochybnosti po pár měsících, někdy po letech, ale že bych změnila "počet hvězdiček"? No, ve většině případů ne, spíš si vedle toho starého hodnocení vytvořím nové. Někdy je dobré vidět progres a důvody jednotlivých změn hodnocení.
    Výborně zvolené téma na článek a skvělý článek. Někdy je vážně potřeba přehodnotit předchozí rozhodnutí.

    OdpovědětVymazat
  9. Preto je dôležité čítať celú recenziu a nie len konečné hodnotenie. Ja sa vždy v texte vyjadrím, či pokladám knihu za úplne úžasnú alebo som čítala aj lepšie, ale dám 2 knihám rovnaké hodnotenie, lebo si to zaslúžia. Proste z 1 som bola viac paf, ale neviem to porovnať, lebo bola iná doba, mala som menej načítané, né žánre možno, proste človek sa mení 8) Ale zásadne nemením minulé hodnotenia kníh, čo som si vtedy myslela, platí naďalej. To, že odvtedy som čítala aj lepšie je iná vec. Záleží na celej recenzii a mojom hodnotení knihy a nie len na záverečných smajlíkoch/hviezdičkách/obláčikoch...
    Už dlho som sa nad týmto tiež zamýšľala, že ako to napísať na vysvetlenie, ale potom na nenapadlo, ako sa úplne dobre vyjadriť 8D Ale viem presne, čo myslíš 8)

    OdpovědětVymazat
  10. postupem casu se nazory samozrejme meni, ale hodnoceni uz zpetne nemenim, v podstate je to zaznamenani prvotniho nadseni a pocitu :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, žes to vystihl parádně a já nemám, co bych dodala :) Také s odstupem času hodnocení snížím, i když poslední dobou se mi to stává čím dál tím méně.

    Každopádně 5* je hodnocení, které dávám opravdu výjimečně, když mě kniha prostě posadí na zadek. Na Goodreads jsem takhle hodnotila z 559 knih jen 16 - ale jsou to knihy, u kterých si za tí fakt stojím, knihy, které bych mohla číst znovu a znovu :)

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji všem za komentáře. :) Každý to máme jinak, a tak to asi má být. Jsem rád, že téma zaujalo. Přeci jen je to náš každodenní chleba. :D :)

    OdpovědětVymazat
  13. Zůstává jen otázka, které to hodnocení je opravdovější. Zda první dojem nebo uleželý názor. Stejné je to v životě. Názory se mění, ale nevíme, zda je to tím, že moudříme nebo jsme jen čím dál víc zkostnatělí.

    OdpovědětVymazat