sobota 6. prosince 2014

Ztraceno v písku

Ztraceno v písku je druhou knihou, kterou jsem od Ivany Špičkové přečetla. Recenzi na první z nich můžete najít zde. Ačkoli se v obou případech jedná o román historický, těžko byste hledali nějakou konkrétní spojitost - snad kromě motivu otroctví. Zatímco Ve stínu arény nám ukazuje dost krušný život gladiátorů, Ztraceno v písku má mnohem jemnější a asi o to víc smutnou tématiku.

Představte si křesťanské děti (nebo prostě děti, ale v 17. století), které se plaví na lodi. Nepředpokládají nějaké nebezpečí, však už se plavilo po moři tolik lidí. Najednou se ale objeví piráti, přirozeně loď přepadnou a z dětí, mířících do Itálie, se stávají otroci kdesi v Africe.

Zcela upřímně vám řeknu, že mnohem bližší je mi začáteční motiv pirátství (však o tom také byla třeba moje maturitní práce) a v první chvíli jsem byla nadšená představou, že se tímto směrem bude ubírat celý příběh. Ten se pak ale stočil úplně jiným směrem - k otroctví. Prostě ani v takové situaci nedokážu nějak moc soucítit s dítětem (nebo mladou dívkou, jak chcete). Určitě by se našla spousta lidí, které tyto příběhy dojímají, já mezi ně bohužel nepatřím. Možná i proto jsem si knihu úplně neužila, nedokázala jsem se do ní pořádně začíst a neudělala na mě takový dojem, jako právě Ve stínu arény.


Nicméně se pro mě stále jedná o jednu z nejlepších současných (ač historických) knih na našem území. Ivana Špičková má talent, který ještě určitě bude dále rozvíjet v dalších knihách, na které se budu moc těšit. Je fajn číst o něčem, co autorka zná a zajímá se o to. Pokud máte (třeba jako já) maminku, která ráda čte různé pravdivé životní osudy anebo o útrapách lidí obecně, určitě s touto knihou neuděláte chybu.

Hodnocení: 4/5

Ivana Špičková, Ztraceno v písku, nakladatelství Millennium publishing (rok vydání 2014), 443 stran.

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkujeme nakladatelství Millennium publishing.

3 komentáře:

  1. Hmmm, takže piráti a otroctví říkáte... to zní fér. Pořád si říkám, že musím dát šanci českým autorům a tohle zní jako něco, co by mě mohlo bavit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bych tuto autorku doporučila, pokud si chceš rozšířit obzory u české literatury. Kromě toho nezapomeň na Kulhánka, Žambocha a Kopřivu. :-D

      Vymazat
  2. Já moc českých autorů nečtu, ale tohle zní jako něco, co by se mi mohlo líbit, díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat