neděle 23. listopadu 2014

Ve stínu arény

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo stát se skutečným gladiátorem? Pokud ne, vůbec se vám nedivím. Málo které dítě sní o tom, že bude pro pobavení publika bojovat v aréně. Šance zemřít je vysoká. A pokud nejste profík, ale otrok, zbavený všech svých výsad, budete to mít o nic lepší.



Brasidias má to štěstí, že se umí ohánět mečem. Má průpravu z armády, ve které měl slušně našlápnuto k dobře hodnocené kariéře. Jeho otec soudce se však neúmyslně dopustí zločinu - odsoudí člověka, který je sice skutečně vinný, ale zato příbuzný jednoho velmi vysoce postaveného konzula. Rodina tak ztrácí nejen otce, ale všechen majetek i postavení a Brasidias se stává otrokem.

Můžu říct, že se málokdy stane, že mě kniha od českého autora, v tomto případě autorky, překvapí. Do toho samozřejmě nepočítám českou fantasy, protože ta má opravdu co nabídnout. Ve stínu arény je dobrodružný historický román, který kupodivu nemá žádné historické nesrovnalosti, a autorka opravdu věděla, o čem píše. Bezvýznamný plusový bod dávám za to, že je to rozená Ostravačka.


Pokud bych měla najít jedinou věc, kterou knize vytknout, pak jsou to mnohdy nesrozumitelné dialogy. Tím, že příběh je psán z pohledu vypravěče, nikoli postav/y, občas je problém zorientovat se, komu se co děje a kdo to vlastně mluví. Ale na to si během chvilky zvyknete a zbývá už jen zážitek ze čtení. Pokud máte rádi historické romány, gladiátory, období Malé Asie nebo charismatické hlavní hrdiny (kterých je hlavně v poslední době nedostatek), Ve stínu arény se vám určitě bude líbit.

Hodnocení: 4,5/5

Ivana Špičková, Ve stínu arény. nakladatelství Millennium publishig (rok vydání 2014, orig. 2014), 295 stran.

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkujeme nakladatelství Millennium publishing

1 komentář:

  1. Ovšeeem! tohle je něco pro mě. Gladiátorskou tématiku naprosto zbožňuju. Píši si na seznam. Díík :3

    OdpovědětVymazat