pátek 31. října 2014

Půlměsíční trůn

Pod rozpáleným pouštním sluncem, v krajině nekonečných písečných dun, džinů a ghúlů, mocných mágů i divokých nomádských kmenů leží majestátní Dhamsavát. V hlavním městě Půlměsíčních království vzrůstá napětí – lidé se bouří proti krutovládě nového kalifa a v ulicích začíná řádit neznámý zabiják.


Ačkoli může začátek vyvolat pocit, že prostředí je strašná nuda a že by bylo fajn, kdyby hlavní dvojce konečně vytáhla paty ven z města, čím víc příběh plyne, tím víc je jasné, že svět je naprosto skvěle promyšlený a je v něm spoustu zajímavých míst (Abasén, Rughalba..). Jak už jste asi poznali, vše se nese v arabském duchu. Pro někoho možná nepříjemné, pro mě vlastně úplně první setkání s touto tématikou vůbec. A nakonec docela příjemné.

Nás hlavní trojlístek je správně různorodý - máme tady starého doktora/lovce (jednoho z posledních své profese), mladého učně, který je ale překvapivě skvělý v tom co dělá a nakonec krásná a maličko temperamentní badavínka.


Kniha pro mě byla obrovským překvapením, protože jsem se do ní (začátku to tak opravdu nevypadalo) začetla a odložila ji až dnes, kdy jsem dospěla k poslední stránce. Příběh je možná trošku předvídatelný, trošku naivní a klidně i pro mladší čtenáře, ale spojení fantasy s detektivkou prostě můžu v každé podobě Co je ještě třeba vyzdvihnout je překrásné zpracování knihy, které bych řadila opravdu mezi nejpovedenější, co jsem v poslední době měla možnost vidět.

Hodnocení: 4/5

Saladin Ahmed, Půlměsíční trůn, nakladatelství Gorgona (rok vydání 2013, orig. 2012), 376 stran.

4 komentáře:

  1. Čekal jsem jestli budete dělat recenzi :) A vidím, že máme podobný názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda že jsme se shodli. Díky za půjčení, aspoň jsem si rozšířila obzory. :-D

      Vymazat
  2. Půlměsíční trůn je fakt super kniha. Jak zpracováním od Gorgony, tak příběhem. Vím, že se mnoha lidem nelíbila, ale jsem rád, že tady získala 4 z 5 :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, nominovaly jsme Vás na Liebster Award Tag. Náš článek s Vaší nominací bude zveřejněn 6.11.2014. Doufáme, že Vás to bude bavit.
    Mějte se krásně, zdraví Eva a Sam z Lunasisters (http://lunasisters.svetu.cz/).

    OdpovědětVymazat