pondělí 6. října 2014

Obálková schizofrenie (aneb v knihovně jsou vidět přece hřbety)

Samozřejmě už dlouho víme, kde má jaká kniha tiskovou chybu. Víme, že třetí Drizzt nemá logo nakladatelství a podobné věci. Ale nikdy mě nenapadlo to moc řešit (i když mi to vadí, protože to vedle sebe v knihovně vypadá blbě, ale nijak to přece neubírá na skvělém obsahu). Nápad na tento článek mi vlastně dala Tiw, protože až díky její fotce mi došlo, že nebudeme sami, kterým tohle u knížek tahá oči.

Tak se podívejte na šest knih ze série o elfu Drizztovi. Všechny od nakladatelství Fantom Print. Kromě chybějícího loga si určitě všimnete jiné zajímavé věci.



Ano, skoro každá kniha má svůj šedý pruh (který je i nahoře) úplně jinak velký. Teď si představte, že máte takových knih vedle sebe na polici třeba třicet a krásně rýsující se schody jsou na světě.

Tak jsem se na to podívala blíž a u FP to není jediný přešlap. Sazba u hřbetů jim nejspíš nepřijde tak moc důležitá (a to nemluvě o obálce samotné, ale o tom třeba příště). Tohle je prosím opravdu jedna série (Diablo). Schizofrenie jak vyšitá.


Aby bylo jasné, že se tohle netýká pouze Fantom print, tady zajímavý úkaz od nakladatelství Trifid. Kromě různě nasazeného loga se jim totiž povedlo vytvořit hned tři formáty knih. Rozdíly jsou sice pár milimetrové, ale stejně to vypadá blbě. A už vůbec nechápu, jak k tomuhle může dojít nebo (pokud je to záměr) k čemu je to dobré.


Formátový problém máme i s mangou od Crew. Téměř u každé série jsou totiž díly úplně jinak velké (můžete porovnat Bleach i s vedlejším Narutem).


A vůbec nejzajímavější mi připadají knihy od Eda McBaina od nakladatelství BB Art. Jedná se o jednu volnou (a dlouhou) sérii. Logo nahoře nebo dole, autorovo jméno velkým nebo malým, název knížky kdekoliv si usmyslím.


Přitom je zajímavé, že při prohlížení naší knihovny, jsem nenašla jedinou chybu například u knih od Arga, Brokylonu, Egmontu, Fragmentu (i když tady máme k porovnání pouze pár knížek), Strak na vrbě a dalších. Takže to zcela jistě jde. 

A co vy? Vadí vám tyhle drobnosti (které samozřejmě nemají vliv na obsah)?

23 komentářů:

  1. Ta rozdílná výška knížek u jedné série nevypadá moc dobře. Hodně profláklé je to třeba u trilogie Hunger Games od Fragmentu (to první vydání), kdy druhý díl je menší než ty ostatní. Ale víc mi třeba vadí jiný vzhled obálky prvního dílu u Hustého nářezu od Kotlety. Tam je zas problém, že Epocha nemá na první díl práva takže to není jejich vina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak rozdílné celé obálky, to už je věc druhá. :-D O tom bych možná napsala někdy příště. U Kotlety jsem to zaznamenala taky. :-) A my máme od Fragmentu pouze sérii Podzemí, takže to nemám moc jak porovnat.

      Vymazat
  2. Musím se přiznat, že mě to vadí hodně. Hlavně mám problém s tím, že kupuji knihy v angličtině a po internetu, takže mám hodně problém s tím sehnat druhý díl stejně velký jako ten první. Navíc na Book Depository očividně neumí měřit, protože se údaje o rozměrech liší třeba o dva tři milimetry, ale reálně jsou stejné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tom nejsem sama! Book depository mě pěkně naštvali. Už se jim dokonce povedlo mi poslat knihu úplně jinou. Teda obsahově stejnou, ale úplně jiné vydání (které ani nemělo platné ISBN, jakoby neexistovala). :-D

      Vymazat
  3. presne presne presne!! tohle me tak strasne depta! a jsem rada ze nejsem sama :-D vzdyt ty hrbety jsou videt v knihovne!! a rozdilnou velikost nechapu, to me vzdycky fakt dojme :-D proste trefny clanek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy mi to tak moc nepřišlo, dokud jsme nepřešli na dost široké police, ve kterých je prostě vedle sebe hodně knih a vypadá to strašně. :-D Ale fakt jsem ráda, že to nevadí jen nám.

      Vymazat
  4. Hrozně mě to štve :D A nechápu, jak to v těch nakladatelstvích můžou takhle dělat...mno...teď nejsem doma, ale až budu, tak si prohlídnu svoje knížky, ale mám tušení, že kromě jistých prvních dvou dílů série od Fragmentu nic takového nemám...naštěstí! :D Prostě noční můra knihomola a chronického sběratele knih :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele až se podíváš, určitě toho najdeš víc. :-D A budeš ještě překvapená, kolik takových chyb se na knihách vyskytuje.

      Vymazat
  5. No, nemůžu jinak než souhlasit. :D Sem opravdu zvědavá, jak budou vypadat hřběty těch Drizztů, které jsem si včera objednala.
    Na tenhle seznam bych ještě zařadila Talpress, za to, jak "zmrvili" knihy od Sandersona. :D :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Talpress je kapitola sama o sobě, se Sandersonem je to hrůza, každá kniha jinak velká, každá úplně s rozdílnou obálkou. :-D Dát si vedle sebe Vyjednavače, Cestu králů, Mistborn a Tři tváře.. nepřipadá v úvahu. :-D

      Vymazat
  6. Souhlasím! U první fotky jsem měla ještě úsměv na rtech, jak nakladatelé zapomněli na logo. Ten mě ale přešel u všech dalších fotek - zvlášť pak u knih Eda McBaina - to je úplný mišmaš :D
    Vím že si někdo stěžuje i na rozdílnou velikost knih ze série Hunger Games , ale například já je mám všechny stejně vysoké :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My HG nemáme, takže to nemůžu nějak objektivně posoudit. Ale už se taky o tom zmínil i Martin, takže na tom nejspíš něco bude. Asi máš zrovna štěstí. :-)

      Vymazat
  7. Nie som si istá, na koľkých sériach to mám ja, ale mňa to minule rozčulovalo pri Artemisovi Fowlovi. Tam je tiež niekde logo hore, na ostatných dole a podobne... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U jedné série to vypadá nejhůř, zvlášť když je chceš mít vedle sebe. :-D

      Vymazat
  8. Tohle mi neuvěřitelně pije krev, na některé věci jsem hooodně puntičkářská a tohle je jedna z nich...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle komentářů je nás spousta. :-) Aspoň to je útěcha.

      Vymazat
  9. Jsem si říkala, že za to určitě může Tiw, mě tohle taky dokáže naštvat, hlavně když to jsou takové drobnosti, které není problém si pohlídat sakra! :D No a Hunger games to mě vytáčí pokaždé, když se na to podívám :D Taky nechápu sérii Milénium, má ten první díl o hdoně jiný odstín červené proč? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, toho jsem si všimla teprve až jsi to napsala. Taky máme první díl jinak červený. A jeden je menší než ostatní. :-D A to jsme si říkala, že HOSTu se tohle stát nemůže. Chyba.

      Vymazat
  10. Nejvíc mi leze na nervy, když jsou knížky z jedný edice různě velký, i když jen o těch pár milimetrů. Výšku loga, pokud to není zase takovej rozdíl, se mi daří ignorovat, a vlastně si těch rozdílů vždycky ani nevšimnu (třeba u Zeměplochy jsem si toho, že jsou některý loga kapku vejš nebo níž, všimla... no, asi tak teď), ale různá velikost mi fakt leze na nervy... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono asi když to má ty hřbety hodně barevné, tak se to celkem ztrácí (aspoň myslím, že to tak Zeměplocha má), ale třeba u toho Fantom Printu to fakt vypadá strašně.

      Vymazat
  11. Nechápu, jak by to někomu mohlo nevadit... takový prznění knihovny! :D Já mám teď problém třeba s Kingem, vždycky měly paperbacky určitou grafickou podobu, jenom Čtyři roční doby si musejí vypadat jinak, grrr :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se těším, my máme zatím dva Kingy (jednoho od Tebe :-D) a každý je jiný. Doufám, že se nám nakonec povede mít každého úplně v jiném vydání ať je efekt dokonalý.

      Vymazat
  12. Taky mi to vadí, ona třeba rozdílná výška knížek u jedné série opravdu nevypadá moc dobře.A taky nechápu, jak je možné, že třeba v nakladatelství přehlédli tak velkou chybku, jako je vynechání loga u série o Drizztovi.Je to na první pohled dost nápadné :D Schválně jsem se na svoje knížky teď podívala a Trifid má vážně logo pokaždé trošku jinde :D

    OdpovědětVymazat