pondělí 29. září 2014

Osvícení

Námětově jedna z nejlepších knížek Stephena Kinga. Jen málokdo se nesetkal (ať už sám nebo v okolí) s naoko bezproblémovou rodinou, která jich má ve skutečnosti spoustu. Otce, který nezvladatelně pije a jeho vnitřní hlas ho pak donutí dělat strašné věci. Matku, která v sobě jen potlačuje vztek, strach a hlavně jakoukoli podobnost se svou matkou, která se snaží najít na každém jejím jednání chybu. A nakonec dítě, které chápe mnohem více, než si rodiče uvědomují.



Právě taková rodina se na zimní sezónu přesune do hotelu Overlook. Dělat tam správce není jen tak, protože po dlouhý půlrok jste téměř odříznuti od světa množstvím sněhu a mrazu. Proto si s sebou můžete vzít rodinu. Není to lehká práce. A samotný hotel ji nijak neulehčí.

Už od začátku se mi příběh hrozně líbil. Včetně pětiletého Dannyho, který disponuje zvláštním druhem daru. Nebo prokletí. Pojmenujte si to jak chcete. Od první strany je v příběhu takové to děsivé "něco", které podvědomě prozrazuje, kam se bude děj ubíhat. A přitom budete neustále překvapeni. Živě si představíte celou krajinu, včetně keřových zvířat kolem hřiště nebo prázdného společenského sálu, ve kterém se kdysi bavili stovky lidí.


Pozitivní hodnocení však končí někdy u předposlední kapitoly. Jak jsem byla nadšená, tak konec je pro mě úplně špatně. Celá kniha najednou o jeden stupeň klesla a kdyby to nebyl závěr, asi by mě vůbec přešla chuť číst dál. Sluníčkové konce prostě do hororu nepatří. I přesto je to jedna z nejpovedenějších knih, které jsem v tomto žánru měla možno přečíst. A všem ji určitě doporučím. Stejně tak i Mrtvou zónu nebo Nadaného žáka, ale o tom zase příště.

Hodnocení: 4/5

Stephen King, Osvícení, nakladatelství Beta (rok vydání 2010, orig. 1977), 488 stran.

4 komentáře:

  1. Osvícení jsem ještě nečetla, ale chystám se :) Ostatně jako na všechny Kingovy knihy, které jsem ještě v ruce neměla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám od Kigna přečtených nějakých 21 knih a Osvícení není jednou z nich :D Je to můj rest, ale mě horory moc nelákají. Mám raději jeho knihy jako Dlouhý pochod (perfektní) nebo už zmiňovaný Nadaný žák. Asi tak :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ráda, že se Osvícení líbilo, s tím koncem celkem souhlasím. Ale zase se aspoň můžu těšit na Dr. Sleep (Doktor Spánek zní debilně, nemůžu si pomoct). Mrtvou zónu jsem pro změnu nečetla já, ale vždycky po ní pokukuju, když zrovna něco objednávám :)

    OdpovědětVymazat