pátek 5. září 2014

Muž jménem Ove

Málokdo někdy neměl souseda, který by mu lezl na nervy. Pozoruje dění na ulici skrze záclonku v kuchyni, v jednom kuse mumlá jak je ta dnešní mládež nevycválaná a kontroluje úklid veškerých odpadků, nejlépe ještě o ulici dále. Je samozvaným strážcem parkoviště. Vypadá jako starý mrzout, ale vlastně ho nikdo pořádně nezná a neví čím si v životě prošel.



Muž jménem Ove je další skvělou knihou, která k nám přišla ze Švédska. V mnohém také Staříka, který vylezl z okna a zmizel, připomíná. Nejen námětem, ale hlavně stylem psaní. Ze začátku je dění vyjádřeno skvělým vtipem, který opravdu nutí se pousmát nad Oveho každodenním rituálem. Ale jen do doby, než se seznámíme se smutkem v jeho duši.

Protiva Ove má totiž pro své chování důvod. Jako většina ze straší generace nemá rád změny. A v jeho životě se jich událo strašně moc. Není zase tak jednoduché zvyknout si na prázdný dům a dny, kdy je úplně jedno, jestli člověk vstane ráno z postele. I když všechno považuje za známku převratu a anarchie, stěhování nové rodiny do ulice nakonec může leccos změnit.


Jen zřídka se dá narazit na knihu, která člověka pobaví, dojme a možná i rozbrečí. Ove dokáže všechno. Nad starým morousem se nejprve ušklíbnete, ale pak si jej zamilujete. Věrná láska k jeho lepší polovičce je jen začátek.

Hodnocení: 5/5

Fredrik Backman, Muž jménem Ove, nakladatelství Host (rok vydání 2014, orig. 2012), 336 stran.


14 komentářů:

  1. Vy mě snad všichni přesvědčíte, ať si ji přečtu!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslela, že jsme jedna z posledních co to čte.. tak aspoň nejsem. Jen do toho. :-D

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že se ti to líbilo. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha je vážně skvělá. Takové hodnocení si opravdu zaslouží! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám že má většina stejný názor, to je fajn. :-)

      Vymazat
  4. Moc hezká recenze, škoda, že není delší, Tvoje texty se čtou vážně příjemně :) Na Oveho si brousím zuby už pěkně dlouho, mám ráda tenhle typ knih :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já mám právě vždycky strach, že když to bude delší, nikdo to nedočte. Takže jsi mě potěšila. :-D A určitě si Oveho pořiď, nebudeš litovat.

      Vymazat
  5. Čtu na ní pořád jenom chválu..já do ní snad půjdu a přečtu si jí. :) Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hm, zatím jsem nějak všechny recenze na tuhle knížku ignorovala, tohle je první, kterou jsem přečetla (a asi si najdu i ty, co jsem zatím opomíjela), a musím říct, že ta knížka zní dost zajímavě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsem četla já, tak se kniha vesměs všem hrozně líbí. Takže se nad ní určitě pozastav, stojí za to. :-)

      Vymazat
  7. Zatím jsem se podobným věcem ze severu vyhýbal, ale... když už o tom všichni tak pěkně píšou :D Nedá se to ignorovat

    OdpovědětVymazat
  8. Také jsem ještě nečetla, ale stále mě láká víc a víc :)

    OdpovědětVymazat