pátek 1. srpna 2014

Vrána

Byl živý a zdravý. Měl spokojený život, přítelkyni, domov. Je tohle materiál k pořádnému komiksu? Ani náhodou. A tohle je pořádný komiks, takže v rodinné idylce určitě pokračovat nebudeme. Místo toho se podíváme na někoho, kdo se vrátil z říše mrtvých. Protože takhle to nefunguje, nemůžete jednoduše někoho odprásknout, zabít a znásilnit jeho holku, a nečekat pomstu.

Možná vám to bude chvílemi připomínat dnes už kultovní film, kde se Uma Thurman ohání katanou. V něčem to podobné být může, přesto komiks na rozdíl od vleklého děje filmu graduje. Hlavní postava má pořádnou pifku na všechny, co mu způsobili utrpení. A není se čemu divit, protože to utrpení rozhodně nebylo malé. Ale existuje k takovému činu vůbec adekvátní trest? Však on si něco vymyslí.


Nemusíte se bát, že by vám něco uniklo. Kniha je plná flashbacků, které vám pomůžou pochopit, co se to vlastně děje. A proč je ten svalnatý chlapík tak naštvaný. Nemůžete se mu divit, naopak ho budete chápat. Aneb romantický příběh o tom, jak soucítit s někým, kdo je schopen bez mrknutí oka zabít. Je to trochu nadsázka, ale sami uvidíte, že vám to nebude proti srsti.


Skvělá kresba je asi tak samozřejmá, jako že je zmrzlina studená. Tady se prostě nenechalo nic náhodě a skvěle to spolu koresponduje. Kdo by chtěl mrmlat, že to není barevně, tak vám dám následující tutoriál. Krev je červená a... A to je vlastně všechno. Vlastníme doma rozšířené vydání, kde je navíc ještě předmluva a vzadu pár dříve nezveřejněných kreseb. Doporučuji, stojí to za to.

Hodnocení: 5/5 

James O´Barr, Vrána, nakladatelství Comics centrum (rok vydání 2012, orig. 2011), počet stran 272

2 komentáře:

  1. Na Vránu se chystám už pěkně dlouho, viděla jsem film, ale ten mě zrovna moc nebavil, mám ale takové tušení, že komiks bude boží. :)

    OdpovědětVymazat