čtvrtek 7. srpna 2014

Trpaslíci

Provází je spousta stereotypů. Jsou tvrdohlaví, umounění, ovládají skvěle spoustu řemesel, mají rádi pivo, jídlo a nejlépe se cítí pod zemí. Určitě už víte, o kom bude řeč. Trpaslíci. A víte co? Přesně tohle všechno k nim sedí, jakákoliv násilná změna jejich povahy je nemístná a nikdo o ni nestojí. Aspoň já určitě ne. Přirostli mi k srdci tak, jak je vídám v 99% fantasy. A to je správně. Ani tady jsem nešlápl vedle. Navíc tu trpaslíci nejsou pouhou "druhou" rasou, která přijde, když je zle, nebo kolem jejich říše náhodně projde nějaká skupinka dobrodruhů. Tady trpaslíci hrají první ligu. A ujali se toho velmi dobře.

Autor se rozhodl rozdělit trpaslíky do klanů. Je jich pět. Každý klan se specializuje na něco jiného (z toho jeden klan je už dlouhou dobu specialista na to být mrtvý a další nejspíš všechny ostatní trpaslíky nenávidí). Pak tu máme brusiče diamantů, kameníky a kováře. Původ hlavního hrdiny, nejdůležitějšího trpaslíka v knize, je obestřen tajemstvím. Vychovali ho totiž lidé. Na to se ostatní trpaslíci nedívají zrovna s obdivem, ale on si vybrat nemohl. Lidé mu nevadí, má je rád. A když ho ostatní trpaslíci potřebují, najednou mají rádi i jeho. Alespoň ti, kteří ho potřebují. 

Kniha je jedno velké putování. Náhodou se bude muset sestavit (kvůli veledůležitému úkolu) různorodá skupina trpaslíků, v níž je třeba, aby každý ovládal dobře své řemeslo. K tomu se připojí i čarodějka, která už sice ztratila naději, ale proč to přece jen ještě nezkusit. Dále její pomocník/sluha/kamarád/divný týpek a pár potulných herců. Pokud vám vadí skupina složená z mnoha ras a povolání, tak vás zklamu. Přesně taková parta tu bude. Ale jestli vám nevadilo společenstvo prstenu, nebudete mít problém ani tady.


A kdo že je v této knize ten zlý? Orci, goblini, nemrtví, aelfové a další pakáž, která se nebude snažit o nic jiného, než dobýt celou zemi a zotročit nebo zabít každého, komu se tento skvělý plán nebude líbit. Navíc budou mít v čele "trochu zlým duchem posedlého" čaroděje, který to požene celkem úspěšně vpřed. Podaří se naší skupince s neurčitým výškovým průměrem toto zlo zastavit? I kdyby se to náhodou na něčem vymlelo, mají na to čtyři knihy. Přesně tolik jich totiž má celá série.

Hodnocení 4/5

Markus Heitz, Trpaslíci, nakladatelství Fantom Print (rok vydání 2005, orig. 2003), počet stran 576


9 komentářů:

  1. Takže spokojenost veliká, nemýlím-li se. A to mě těší! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemýlíš se. A teď hurá do dalšího dílu. Časem. :) :D

      Vymazat
    2. No tak já doufám, že si druhý díl stihnu přečíst rychleji než ty. Abych byl aspoň o jednu knihu napřed! :D

      Vymazat
  2. Výborně, už jsem na ně v knihkupectví koukala :) Asi koupím příteli k narozeninám/vánocům :) On vždycky jezdil na larpy s celou skupinou za trpaslíky, takže by ho to mohlo zaujmout :)

    Králík v krabici

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě kup, bude mít radost. Je to skvělá knížka a zábavný příběh. :) ale připrav se, že mu pak budeš muset koupit i další tři díly. :D

      Vymazat
  3. Mám doma první tři díly, ke čtvrtému jsem se ještě nějak nedostala... :) A jsou to skvělé knihy!

    OdpovědětVymazat
  4. Konečně jsem našla nějakou inspiraci i pro muže :-) Takže velké ď :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Kniha nevypadá špatně, poznamenám si ji, přece jen trpaslíky jsem ještě nikdy v knize nepotkala :)

    OdpovědětVymazat